Home

Nieuws

Boereninkomen VS stijgt ondanks droogte

Washington - Het totale inkomen van Amerikaanse boeren stijgt in 2012 met 3,7 procent tot 122,2 miljard dollar (97 miljard euro). Hoge prijzen voor gewassen en verzekeringsuitkeringen compenseren een door droogte in het Midwesten gedecimeerde graanoogst. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

In februari, lang voor een historische golf van prijsstijgingen, ging de USDA nog uit van een totale “winst” van boerenbedrijven van 92 miljard dollar. De USDA becijfert dat de waarde van geoogste gewassen in 2012 6,7 procent stijgt tot het hoogste niveau ooit: 222,1 miljard dollar (177 miljard euro). Sinds halverwege juni zijn termijncontracten van mais met 58 procent gestegen terwijl sojabonen en tarwe respectievelijk 31 en 41 procent hoger noteren.

De veehouderij ziet de omzet juist dalen met 0,1 procent tot 165,8 miljard dollar (132 miljard euro). De veehouderij lijdt onder hoge voerkosten en arbeidslonen. De totale kosten nemen in 2012 met 6 procent toe. Voerkosten vormen de grootste kostenpost na arbeid en nemen met 13 procent toe tot 62 miljard dollar (49,2 miljard euro). De USDA stelt dat melkveehouders koeien sneller naar de slachterij brengen. Hierdoor staan momenteel vleesprijzen onder druk maar op termijn ontstaat hiervoor volgens de rekenmeesters een kleinere veestapel en dus zucht op prijsherstel.

Volgens de USDA helpt de overheid boeren door een moeilijk jaar. Agrariërs krijgen tot 85 procent van hun verwachte opbrengsten via gesubsidieerde verzekeringen vergoed wanneer de gewassen door droogte verschrompelen. Boeren zien ook gewassubsidies buiten de verzekeringen stijgen met 6,3 procent tot 11 miljard dollar (8,8 miljard euro). Veehouders echter krijgen volgens landbouwminister Tom Vilsack veel minder steun. Voor hen is het volgens Vilsack cruciaal dat een nieuwe landbouwwet of “Farm Bill” wordt aangenomen die voorziet in steun bij lage prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.