Home

Nieuws 6 reacties

Boeren is zo gezond nog niet

Dublin – Uit een Iers onderzoek blijkt dat boeren niet zo’n gezond beroep is als misschien wel eens wordt aangenomen. Meer dan zestig procent van de boeren, in ieder geval in Ierland, heeft min of meer ernstige gezondheidsproblemen waarbij rug-, schouder- en andere gewrichtsklachten het meest voorkomen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de researchdienst Teagasc in samenwerking met de Ierse arbeidsinspectie. Voor het rapport werden gegevens van 1.100 boeren verzameld en werden nog eens 600 andere boeren ondervraagd. Daarbij bleek dat vooral op melkveebedrijven, in Ierland verreweg de grootste groep boeren, veel problemen met gewrichten en spieren voorkomen. Verder hebben schapenhouders relatief meer klachten dan hun collega’s in andere sectoren maar dat kan veroorzaakt worden door het feit dat zij over het algemeen ook ouder zijn.
Veel boeren lopen niet meteen naar de dokter, zo wordt eveneens duidelijk. "Boeren ging minder vaak naar de huisarts dan het gemiddelde publiek", aldus Teagasc. Bovendien doen boeren minder aan sport of actieve vrijetijdsbesteding dan anderen, maar dat kan ook komen omdat de boeren gewoon minder vrije tijd hebben.

Laatste reacties

 • Willem1962

  Kan wezen dat het niet zo gezond is (hoewel ik soms mijn vraagtekens wel eens zet bij verschillende onderzoeken) maar in mijn ogen nog altijd beter dan veel andere beroepen.
  Als ik smorgens uit mijn raam kijk en ik zie mijn schapen lopen dan voel ik mij een stuk gezonder en gelukkiger dan bijv een hoog betalende baan bij de rijksoverheid, of als iemand op de beursvloer, of als vlieg-verkeersleider. Ik noem maar een dwarsstraat. En als agant of brandweerman door het leven te gaan lijkt mij ook niet helemaal het toppie, maar goed, ieder het zijne zal ik maar zeggen eh?

 • agratax2

  Wat te denken van geinhaleerde bestrijdingsmiddelen en residuen bestrijdingsmiddelen en dampen uit mestkelders? Zouden hier door geen negatieve reactie in het lichaam kunnen ontstaan. Iedere boer die RoundUp spuit blijkt in zijn urine van de volgende dag meer dan een gezonde dosis glyfosaat uit te scheiden en zo bevat 2,4,D (onkruidbestrijder) een fractie Dioxine, helaas dioxine gedraagt zich als DDT en zit dus 'veilig' in ons lichaamsvet, tot dat het vet gebuikt wordt. Boeren is dus helemaal niet zo gezond als we altijd hebben gedacht. Dan hebben we ook nog de nasleep van BST, het melkproductie verhogende hormoon dat zijn bijwerking (groeihormoon) achter liet in de melk en dus melkdrinkers tot reuzen kon maken of hun skelet uit balans liet groeien.

 • Nines

  ach al die onderzoeken over wat gezond is en niet. Feit is dat iedereen dood gaat, er is er nog niet een die het heeft overleeft. De enige zekerheid die je in je leven hebt. De ene baan heeft veel stress, de andere is lichamelijk misschien wat zwaar, maar uiteindelijk gaat het om het genot wat je bij je werk ondervind. Het boerenvak is een prachtvak.

 • HvdR

  agratax1, je schrijft 'Iedere boer die RoundUp spuit blijkt in zijn urine van de volgende dag meer dan een gezonde dosis glyfosaat uit te scheiden'
  Bron?

 • B bob

  Agratax! Je vergeet nog de schimmelweerders die in de landbouw gebruikt worden Die zijn op termijn net zo schadelijk als al die andere giftige troep . Google 'azolen in de tuinbouw 'voor meer info . Vooral www.clm.nl geeft een duidelijk beeld.
  HvdR , Heb je ECHT een Bron nodig van de informatie die Agratax! geeft of heb je de kop altijd in het zand?

 • HvdR

  B bob, dit soort beweringen zijn vaak niet gestoeld op breed gedragen wetenschappelijk onderzoek, maar afkomstig van een exponent van de milieulobby die het niet zo nauw neemt als het op waarheidsvinding aankomt. Gewoon propaganda dus.

  (En aangaande jouw oproep om op het artikel van CLM te reageren betreffende de Roundup op verhardingen studie mag je aannemen dat ik daar weldegelijk alsnog op wil reageren, dus verlies dat onderwerp maar niet uit het oog)

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.