Home

Nieuws 407 x bekeken

Beleggers stoppen 394 miljoen in FrieslandCampina

Amersfoort – FrieslandCampina heeft een onderhandse lening van 500 miljoen dollar (394 miljoen euro) geplaatst bij institutionele beleggers in de VS, waaronder pensioenfondsen en levensverzekeraars. Het betreft schuldpapier met een looptijd van vijf tot vijftien jaar. De hoogte van de rente is niet bekendgemaakt.

Bij het plaatsen van de lening is het bedrijf bijgestaan door ING en Rabobank. De samenwerking met banken lijkt tegenstrijdig, maar eerder meldde de Nederlandse Vereniging van Banken nog dat bedrijven hun kapitaal op meer plaatsen dan alleen de bank moeten leren ophalen. De leningen zijn gegoten in zogeheten 'senior notes'. Dat betekent dat de beleggers voorrang op andere schuldeisers krijgen bij terugbetaling.

Met het opgehaalde geld kan FrieslandCampina naar eigen zeggen onder meer overnames financieren, zoals eerder dit jaar de aankoop van Alaska Milk Corporation in de Filipijnen. De onderneming trok eerder 308 miljoen dollar en 25 miljoen euro aan van institutionele beleggers. Naast institutionele beleggers werkt de coöperatie met vreemd vermogen van melkveehouders en een kredietfaciliteit van 1 miljard euro bij banken. De kredietfaciliteit loopt volgens het bedrijf nog drie jaar door.

Aanvankelijk wilde FrieslandCampina 250 miljoen dollar ophalen in de VS, maar het bedrag werd vanwege de grote belangstelling uitgebreid. Volgens financieel directeur Kees Gielen lenen de Amerikanen graag voor langere tijd aan FrieslandCampina omdat het bedrijf een solide financiële basis heeft en de keten van gras tot glas heeft georganiseerd. De VS wordt gekozen omdat de markt voor onderhandse leningen sinds de kredietcrisis hier groeide tot enkele tientallen miljarden dollars.

Recent meldde Nutreco 218 miljoen dollar en 25 miljoen euro te hebben opgehaald met de uitgifte van senior notes in de VS. Het beursgenoteerde vlees- en voerbedrijf meldde een gemiddelde vaste rente van 3,7 procent bij een looptijd variërend van 5 tot 7 jaar. De rentes zijn bij onderhandse leningen vaak schappelijker dan bij banken die bovendien toenemend korter financieren omdat ze van bankregels bij langlopende leningen meer geld als buffer moeten aanhouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.