Home

Nieuws 2 reacties

Bedrijfsleningen goedkoper

Amsterdam – Nederlandse bedrijven betaalden in mei 2012 voor een nieuwe financiering gemiddeld 2,25 procent. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB).

De rente op leningen van meer dan 1 miljoen euro daalde fors van 2,85 procent eind 2011 tot een kleine 2 procent nu. De rentes kunnen verder omlaag wanneer de Euribor, nu 0,38 procent, verder blijft dalen.

Op leningen kleiner dan 1 miljoen euro betaalden bedrijven gemiddeld 3,82 procent rente. De DNB merkt op dat rentes verschillen per bedrijf en branche, afhankelijk van het risicoprofiel en de bestaande schuldenlast. De DNB deed geen onderzoek per branche maar de landbouw geldt normaliter als een relatief conjunctuurongevoelige sector met dus een beperkt risicoprofiel. Voor specifieke sectoren als de intensieve veehouderij en de glastuinbouw geldt vaak dat bedrijven zwaar gefinancierd zijn en te maken hebben met langdurig lage prijzen. Zij betalen mogelijk een hogere rente.

Banken rekenen minder rente omdat ze zelf een lagere rente rekenen aan elkaar (Euribor) en goedkoop kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank.

Laatste reacties

  • vleesvarkenshouder

    Maar de euribor opslagen worden wel verhoogd.
    Dus wie euribor afspraken heeft, krijgt volgens mij netto geen lagere rente.

  • haag

    banken geven lage rente niet door

Of registreer je om te kunnen reageren.