Home

Nieuws 1046 x bekeken

Amerikaanse landbouwgrond in waarde gestegen

Washington – De waarde van Amerikaanse landbouwgrond is dit jaar elf procent gestegen tot recordhoogte. De oorzaak ligt in hoge prijzen voor gewassen en vee en uitzicht op groeiende exportmarkten. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

De prijs van landbouwgrond plus bedrijfsgebouwen steeg tot gemiddeld 5.797 euro per hectare. De prijs is gebaseerd op een peiling die in juni is gehouden in 48 staten. De meting is gehouden net voor de meest ernstige droogte sinds de jaren vijftig mais- en sojagewassen in het Midwesten deed verschrompelen. Op de korte termijn kan de droogteschade investeerders van de markt houden, maar op de lange termijn denkt de USDA dat de stijgende tendens aanhoudt.

De wereldbevolking groeit en wordt rijker, en Noord-Amerika heeft nog ruimte de productie uit te breiden en op te voeren. Het landbouwinkomen werd door de USDA eerder geraamd op 91,7 miljard dollar (74 miljard euro). Alleen vorig seizoen verdienden boeren in de VS meer. Tegenover hoge inkomsten staan volgens de USDA wel oplopende productiekosten, zoals hogere prijzen voor kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Landbouwgrond was het duurst in de staten New Jersey en Rhode Island, waar 25.000 euro per hectare werd betaald, nog altijd minder dan in Nederland. De prijs lag het laagste in New Mexico en Wyoming, waar de prijs uitkwam op 1.120 euro per hectare. Van de regio’s lagen prijzen in het Midwesten of de 'Corn Belt', waar staten als Iowa, Illinois en Kansas toe behoren, het hoogst. In Iowa steeg de prijs met 23 procent tot 14.000 euro gemiddeld. De prijs liep ook op de Noordelijke vlakten (onder andere Nebraska) met dubbele cijfers op.

Of registreer je om te kunnen reageren.