Home

Nieuws 367 x bekeken

Amerikaanse landbouwexport neemt toe

Washington – De VS exporteert in het aankomend fiscaal jaar (vanaf oktober) voor een recordbedrag van 143,5 miljard dollar (114,5 miljard euro) aan primaire producten. Dat rapporteert het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). De import van agrarische producten neemt met 10 procent toe tot eveneens een recordniveau van 117 miljard dollar (93 miljard euro).

In het lopende jaar komt de export uit op 136,5 miljard dollar (108,7 miljard euro). Het record, gevestigd in 2011, staat op een export van 137,4 miljard dollar. USDA merkt op dat de exportomzet weliswaar toeneemt maar boeren ook kampen met sterk stijgende kosten, hoewel per saldo boeren in de VS gemiddeld in het komend fiscaal jaar wel meer zullen verdienen dan nu. China wordt als belangrijkste agrarische handelspartner ingehaald door Canada.

Amerikaanse boeren exporteren meer tarwe en tegen een hogere prijs. De uitvoerwaarde stijgt daarom met 35 procent tot 12,3 miljard dollar (9,8 miljard euro). De exportwaarde van mais, in areaal in de VS het grootste gewas, stijgt met 3,4 procent tot 12,1 miljard dollar (9,7 miljard euro). Het exportvolume mais daalt omdat droogte oogsten heeft gedecimeerd en de regering-Obama niet wil tornen aan de bijmengplicht voor bio-ethanol, die de binnenlandse vraag naar mais opdrijft.

De verkoop van soja aan buitenlandse afnemers neemt met 4,2 procent toe tot 19,9 miljard dollar (15,9 miljard euro). Er wordt meer soja verkocht vanwege een scherp toenemende vraag vanuit de veevoederindustrie in China. Prijzen stijgen omdat de droogte in het midwesten van de VS naast de maisoogst in mindere mate ook de soja-oogst heeft aangetast. De export van katoen, vlees en zuivel vanuit de VS neemt in het aankomend fiscaal jaar af.

In volume daalt de Amerikaanse bulkexport 7 procent tot 104,6 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.