Home

Nieuws 586 x bekeken

‘Amerikaanse boeren doorstaan crisis’

Washington – Boeren in de VS hebben voldoende financiële reserves om de droogtecrisis te doorstaan. Dat heeft Leland Strom van de Farm Credit Administration (FCA) gezegd.

De FCA is toezichthouder op het Farm Credit System, een netwerk van 85 banken die samen 180 miljard dollar (146 miljard euro) hebben uitgezet bij boeren en tuinders.

Boeren verdienden de laatste jaren goed door de betrekkelijk hoge prijs van graan en melk. Ze investeerden veel, aldus Strom, maar hielden ook geld in kas voor mindere tijden.

Het netwerk van banken, goed voor de helft van het totaal uitgezette landbouwkrediet, bouwde zelf een reserve op van 32 miljard dollar en kan dus bij wanbetaling voorzieningen treffen. Boeren hebben volgens Strom wel baat bij duidelijkheid over nieuwe landbouwwetgeving. De oude Farm Bill loopt 30 september af en het Congres is het nog niet eens over een nieuwe wet.

De VS wordt geteisterd door de meest ernstige droogte in ruim vijftig jaar, die zowel maisprijzen als sojaprijzen tot recordhoogte heeft gestuwd. Akkerbouwers zijn vaak behoorlijk verzekerd voor misoogsten, aldus de FCA, maar veehouders zien zich geconfronteerd met oplopende voerprijzen. Het Amerikaanse congres kwam nog niet tot nieuwe landbouwwetgeving die ook veehouders structureel helpt.

Strom zegt tegen persbureau Reuters dat de voedselprijs 3 tot 5 procent kan toenemen doordat hitte en droogte oogsten decimeren. Voor het eerst zal ook het ministerie van financiën in de VS zich over de landbouw buigen, aldus Strom, omdat de voedselprijs de inflatie naar ongewenste hoogte kan brengen. Toch denkt Strom dat een beslissing over de bijmengplicht voor bio-ethanol pas na de verkiezingen genomen zal worden.

Graantelers hebben baat bij een door de ethanolverplichting opgedreven prijs voor mais, en juist het stemgedrag in de graanstaten is onzeker bij de presidentsverkiezingen in november .

Strom denkt niet dat de Amerikaanse centrale bank de rente omhoog kan brengen omdat het direct de economie negatief kan beïnvloeden. De lage rente zal hoge prijzen voor landbouwgrond volgens de topman blijven ondersteunen.

Of registreer je om te kunnen reageren.