Home

Nieuws 251 x bekeken

Alle partijen willen meer duurzame energie, maar tempo waarop verschilt

Utrecht – Onder de politici is grote eensgezindheid dat de energie duurzamer moet. Dat blijkt tijdens het verkiezingsdebat over duurzame energie, georganiseerd door ODE, de Organisatie voor Duurzame Energie. Politici van 50+, PvdD, Groenlinks, Christenunie, CDA, D66, PvdA, SP en VVD blijken allemaal voorstander van het verder verduurzamen van energie. De verschillen zitten vooral in het tempo waarmee de partijen de duurzaamheidsslag willen maken.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt dat we in de eerste plaats zuiniger moeten omgaan met energie, waarbij ze een verwijzing maakt naar het energieverbruik van de veehouderij. Het overgrote deel van de aanwezigen tijdens het debat was het eens met Ouwehand dat we minder vlees moeten gaan eten om energie te besparen. Liesbeth van Tongeren van Groenlinks wijst erop dat duurzame energie niet alleen goed is voor het milieu. “Het levert ook werkgelegenheid, gezondheid en het draagt bij aan het in stand houden van de aarde.” Carla Dik van de Christenunie wil in de eerste plaats energie besparen en daarnaast de transitie maken van fossiele energie naar duurzame energie. Christenunie wil geen nieuwe kolencentrales, kerncentrales of schaliegaswinning. “We willen ruim baan voor decentrale energieopwekking”, zegt Dik. Marieke van der Werf (CDA) is voor verduurzamen, maar houdt hierbij wel rekening met de betrouwbaarheid en betaalbaarheid van energie. Ze deelt daarmee de visie van Stientje van Veldhoven van D66: ”Het verduurzamen van de energie moet wel realistisch blijven. We kunnen wel zeggen dat we geen kernenergie meer willen, maar als de keuze is dat het licht uit gaat, of dat we nog gebruik maken van kernenergie, kies ik het laatste.”

SP-kandidaat Ike Teuling vindt dat er ook met de industrie en landbouw strenger afspraken gemaakt moeten worden over energiebesparing en inzet van duurzame energie. Teuling vindt net als René Leegte (VVD) dat verduurzaming van energie niet alleen gericht moet zijn op huishoudens, maar ook op de 86 procent van de energie die bedrijfsmatig wordt gebruikt. PvdA-er Jeroen Deijsselbloem zegt dat er vooral behoefte is aan consistent beleid. “Als het beleid steeds verandert, kunnen mensen er niet op inspelen”, vindt hij.

De wil om te verduurzamen is er, maar in de praktijk zijn de stappen die door de overheid gemaakt worden nog beperkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.