Home

Nieuws 345 x bekeken

Agrarische kredietverlening Triodos Bank gestegen, zorgen biomassacentrales

Zeist - Het uitstaande krediet van Triodos Bank in de agrarische sector is in de eerste helft met bijna 10 procent gestegen. Een absoluut getal geeft de bank niet. De bank trof voor 6,6 miljoen euro voorzieningen voor probleemkredieten met biomassacentrales. Anders dan de meeste andere banken zag Triodos Bank de hoeveelheid klanten en de winst met dubbele cijfers groeien.

Het aantal klanten steeg met 11 procent tot 395.000 terwijl de nettowinst 31 procent toenam tot 9,9 miljoen euro. Directievoorzitter Peter Blom: “deze cijfers duiden op een gebalanceerde groei en ontwikkeling van de bank ondanks moeilijke economische tijden.” De bank ziet volgens Blom ondanks de schuldencrisis “een krachtige en positieve beweging van initiatiefrijke burgers en ondernemers die samen vormgeven aan een duurzame toekomst.”

De betrekkelijk kleine bank, die zegt alleen duurzame bedrijven te financieren, stelt dat de biologische sector ondanks de crisis blijft groeien. Een woordvoerder spreekt van meer ruimte in het schap en productie die de vraag nauwelijks bijhoudt. Triodos Bank geldt als belangrijke financier van de biologische sector in Nederland. Een woordvoerder stelt dat de bank echter ook open staat voor bedrijven die qua duurzaamheid vergelijkbaar presteren met biologische bedrijven.

Vorig jaar nam de kredietverlening aan agrarische bedrijven toe met 16 miljoen euro tot 115,6 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.