Home

Nieuws

Agrarische exporten Nederland groeien

Den Haag – Nederland heeft in juni voor 4,2 miljard euro aan voeding en levende dieren uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De agrarische uitvoerwaarde lag daarmee 323 miljoen euro hoger dan een jaar eerder. Tot en met juni ligt de exportwaarde 700 miljoen euro hoger dan een jaar eerder, en 2,7 miljard hoger dan in 2010.

De importwaarde van agrarische producten lag tot en met juni 573 miljoen euro hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. In de maand juni lag zowel de import als export lager dan in mei, maar van een aanhoudende groeivertraging hoeft geen sprake te zijn. In 2009 en 2010 accelereerde de export in juni weliswaar, maar in 2011 dipte de export ook in juni om daarna weer groei in te zetten.

Het CBS heeft voor juni nog geen cijfers per deelsector. Tot en met mei daalde de uitvoerwaarde van de voedingstuinbouw, de grootste exportsector, met 6,5 procent tot 5,2 miljard euro. De zuivelexport steeg met 5,6 procent tot 3 miljard euro terwijl de vleessector de exportwaarde met 7,6 procent zag stijgen tot 3,2 miljard euro. De exportwaarde levende dieren steeg 9 procent tot 738 miljoen euro.

De groei van de export zat van januari tot en met mei vooral op markten buiten de EU, waarbij het CBS vermoedt dat de Nederlandse agribusiness wordt geholpen door de betrekkelijk lage waarde van de euro. Bedrijven zoeken mogelijk ook naar consumentenmarkten die minder de hand op de knip houden vanwege de Eurocrisis. De uitvoer naar China en Hongkong, autonoom onderdeel van en vaak doorvoerhaven voor China, steeg met respectievelijk 76 en 55 procent.

Tot en met juni groeide de Nederlandse export in het algemeen met een kleine 8 procent tot 35,9 miljard euro. De invoerwaarde steeg 6 procent tot 32,1 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.