Home

Nieuws 287 x bekeken

Aantal voedselinfecties gedaald

Den Haag – In 2011 zijn minder voedselinfecties en voedselvergiftigingen gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het RIVM dan in voorgaande jaren. Het betreft volgens de organisaties een trend die als sinds 2008 zichtbaar is, maar tegelijk stelt de organisatie dat veel meer mensen ziek worden van voedsel dan blijkt uit cijfers.

In 2011 kreeg de NVWA 363 meldingen van mogelijke voedselinfecties. In 2010 kreeg de organisatie, onderdeel van het ministerie van EL&I, nog 432 meldingen. Het RIVM kreeg via GGD en 42 clusterorganisaties 368 zieken door. Acht procent werd in het ziekenhuis opgenomen. Salmonella en campylobacter en het norovirus zijn de belangrijkste ziekmakers.

Volgens de NVWA wordt maar een fractie van de besmettingen gemeld. Naar schatting worden jaarlijks zo’n 680.000 mensen in Nederland ziek na het eten van besmet voedsel. Vaak is de voedselinfectie geen gevolg van onveilig geproduceerd voedsel, maar hygiënische fouten in de keuken.

Of registreer je om te kunnen reageren.