Home

Nieuws 2 reacties

76 geitenbedrijven voldoen nog niet aan vaccinatie en registratie Q-koorts

Den Haag - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 76 melkgeiten- en schapenbedrijven een brief gestuurd omdat zij nog niet voldoen aan de eisen voor de vaccinatie tegen Q-koorts.

82 procent van de bedrijven voldoet inmiddels aan de eis om de dieren te vaccineren en dit te registreren in het I&R- systeem. Wettelijk moeten bedrijven hun dieren voor 1 augustus vaccineren en dit uiterlijk een week na 1 augustus registreren.

De NVWA geeft in de brief aan dat de bedrijven nog twee weken de tijd hebben om de vaccinatie en registratie op orde te brengen. Als dat niet gebeurt, gaat de NVWA de veestapel vaccineren op kosten van de veehouder. Ook riskeert de ondernemer een proces-verbaal.

Vorig jaar voldeed eveneens 82 procent aan de vaccinatieplicht tijdens de deadline. Veehouders proberen doorgaans zo laat mogelijk voor 1 augustus te vaccineren, omdat dan zoveel mogelijk jonge dieren mee gevaccineerd kunnen worden. Dieren moeten minimaal drie maanden oud zijn voordat ze gevaccineerd waren. Het registratiesysteem waarin de vaccinatie moet worden gemeld kampte deze week met vertragingen door drukte. In totaal moeten 421 melkgeiten-, melkschapen-, en opfokbedrijven hun dieren vaccineren tegen Q-koorts.

Laatste reacties

 • zanden

  Onbegrijpelijk en schandalig dat de geitenhouderij de vaccinaties gewoon niet eens op tijd op orde heeft. Rekken en uitstellen en de overheid maar weer gedogen. Er zijn volgens het RIVM naar schatting 50.000 mensen met Q-koorts geinfecteerd, het aantal bevestigde besmettingen in het kader van een ziekenhuisopname 4000 en 25 mensen zijn er aan overleden. En patienten die het overleefden ondervinden nog dagelijks de gevolgen van de besmetting. En 400 mensen die besmet zijn en daar de nodige gevolgan van hebben gaan een klacht indienen.
  En de geitenhouders, zij zijn de enigen die financieel gecompenseerd zijn. En dan bestaat notabene een kwart van die geitenhouders het om zich nog steeds niet aan de gestelde regels en termijnen inzake vaccinatie te voldoen.
  Schandalig, ik heb er geen ander woord voor.
  En zelfs heel dom. Superslecht voor het imago van de hele sector. De goeden lijden zo weer onder de kwaden.

 • politiek

  Inderdaad onvolwassen gedrag. Zeer opmerkelijk is ook dat (weer) de (Z)LTO dit gedrag verdedigd. Men vergelijkt het met een soort APK keuring??!!. Tevens krijgt ook het meldingssysteem weer de nodige schuld dat het niet zou werken.!! De negatieve gelegenheidsstructuur blijft zo wel intact.

Of registreer je om te kunnen reageren.