Home

Nieuws

Zonnedaken bij ruim 200 Overijsselse bedrijven

Zwolle - Meer dan tweehonderd agrarische bedrijven in de provincie Overijssel zijn van plan zonnepanelen te installeren of hebben dat al gedaan. Dat blijkt uit een inventarisatie van de provincie.

De provincie ondersteunt energieprojecten waarbij met behulp van zonnepanelen het gebruik van fossiele energie wordt teruggedrongen. In de provincie zijn tientallen initiatieven op dat punt, waarvan in een aantal gevallen ook door collectieven van agrarische ondernemers is gebruik gemaakt.

Een voorbeeld daarvan is het project waarbij asbestdaken werden gesaneerd in combinatie met de realisatie van zonnepanelen. De provincie had daarvoor in de loop van vorig jaar een subsidieregeling opengesteld, waarvan door 115 agrarische bedrijven is gebruik gemaakt die 116.000 vierkante meter asbest hebben gesaneerd en daarvoor 14.500 zonnepanelen installeerden. De bedrijven kunnen gezamenlijk 3,4 miljoen Watt-piek aan nieuwe energie leveren. De deelnemende agrarische bedrijven voorzien hierdoor gemiddeld 57 procent in eigen energiegebruik en zouden 850 huishoudens van energie kunnen voorzien, aldus de provincie. Door zelf energie op te wekken wordt een CO2-besparing van 1440 ton per jaar gerealiseerd.

Een ander voorbeeld is het project Cluster Agrisun waaraan meer dan dertig bedrijven meedoen, die gezamenlijk 202 ton aan CO2-uitstoot vermijden. Inmiddels zijn door het cluster 46 systemen geïnstalleerd, die gezamenlijk 1,33 Megawatt-piek aan vermogen leveren.

In de gemeente Hof van Twente hebben negentien agrarische bedrijven de handen in een geslagen onder begeleiding van accountantskantoor Countus, de Rabobank en LTO Noord. Zij besteden de aanleg van zonnepanelen gezamenlijk aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.