Home

Nieuws 1206 x bekeken

Waarde agrarisch vastgoed daalt

Nieuwegein – De waarde van complete boerenbedrijven en woonboerderijen blijft afnemen. De markt voor het agrarisch vastgoed zit nagenoeg op slot, blijkt uit cijfers van NVM.

De landelijke vastgoedmarkt blijft uiterst moeizaam. De verwachting is dat dit de komende jaren zo zal blijven. Wat betreft de woonboerderijen zijn vooral landelijk gelegen objecten nabij drukke wegen, hoogspanningsmasten en ver van voorzieningen, nagenoeg onverkoopbaar. De waarde van woonboerderijen is in de eerste helft van dit jaar opnieuw gedaald. Gemiddeld kost een woonboerderij in de eerste helft van 2012 433.000 euro en staat deze gemiddeld 260 dagen te koop. De economische ontwikkeling zorgt ervoor dat particulieren minder geinteresseerd zijn in wonen op het platteland. Ze willen dichtbij stedelijke voorzieningen zitten.

Ook de waarde van complete agrarische bedrijven blijft dalen. Het aanbod van bedrijven dat in de verkoop komt, groeit. In juli 2012 noteerde de NVM ruim 90 te koop staande melkveebedrijven. Hiervan zijn vijftien bedrijven verkocht. In de pluimveehouderij staan ruim 25 bedrijven te koop en zijn er drie verkocht in de eerste helft van 2012. 115 varkensbedrijven staan te koop en wist NVM er nog geen tien te verkopen. Alleen in de akkerbouwsector nam het aanbod van het aantal bedrijven dat te koop kwam af, terwijl het aantal transacties relatief hoog is. Begin deze maand stonden er 23 akkerbouwbedrijven te koop en zijn er in de afgelopen zes maanden acht verkocht. De NVM zegt dat het afnemende aanbod van akkerbouwbedrijven komt doordat het relatief goed gaat in de akkerbouwsector en minder ondernemers met een akkerbouwbedrijf besluiten te stoppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.