Home

Nieuws 207 x bekeken laatste update:6 jul 2012

Voedselprijzen wereldwijd verder gedaald

Rome – Voedselprijzen zijn wereldwijd in juni voor de derde maand op rij gedaald tot het laagste niveau sinds 2010. Dat blijkt uit de voedselprijsindex van Wereldvoedselorganisatie FAO. In juli kan volgens de FAO het tij keren omdat hitte en droogte in het Midwesten van de Verenigde Staten graanprijzen naar niveaus brengen dichtbij seizoen 2007/2008, toen voedselrellen uitbraken in arme landen.

De graanindex van de FAO kwam in juni uit op 221 punten, gelijk aan mei maar 17 procent onder de piek van 265 punten die in april 2011 werd opgetekend. De prijzen kunnen stijgen nu ook in Rusland de oogstverwachtingen naar beneden worden bijgesteld en de vraag opdoemt hoeveel van de nog wel omvangrijke Russische graanvoorraad exportwaardig is. FAO-econoom Abdolreza Abbassian ziet de krapte aan mais als grootste aandrijver van de totale graanmarkt. Volgens Abbassian kunnen prijzen stijgen en beweeglijk blijven ten minste totdat in de VS de oogst wordt binnengehaald.

De suikerindex daalde in juni voor de vierde maand op rij. De index daalde op maandbasis 1,6 procent en staat nu bijna 20 procent lager dan het niveau in juni 2011. De beschikbaarheid van suiker in sleutelgebieden als India, de EU en Thailand is gegroeid terwijl nieuwe toevoer uit Brazilië los komt. De daling van de olieprijs draagt ook bij aan de daling, omdat veel suikerriet wordt verwerkt in bio-ethanol. De olieprijs trekt ook de prijs voor oliën en vetten omlaag. De prijs voor oliën en vetten daalde in mei 6,8 procent en is in mei opnieuw 5,6 procent gedaald. Zowel soja als palmolie wordt in biodiesel verwerkt. De prijs kan de komende maanden opleven door het vooruitzicht op een krap aanbod van oliezaden in het seizoen 2012/2013.

De indexen voor vlees en zuivel bleven vrijwel gelijk. De zuivelprijs ligt nu 16 procent lager dan bij aanvang van het jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.