Home

Nieuws 1939 x bekeken 1 reactie

Vijftien Hardenbergse boeren plaatsen samen zonnepanelen

Hardenberg - Vijftien agrariërs in de gemeente Hardenberg plaatsen op de daken van hun bedrijfsgebouwen zonnepanelen. Zij wekken daarmee op jaarbasis 270.000 kWh elektriciteit op, voldoende voor zeventig huishoudens. De eerste zonnepanelen van de serie zijn vrijdagmiddag geplaatst door wethouder Jannes Janssen bij het melkveebedrijf van de familie Bulthuis in Hoogenweg. Dit bedrijf plaatst 18.500 Wattpiek aan zonnepanelen.

De gezamenlijke subsidieaanvraag en de inkoop van de installaties is begeleid door Stimuland. De installaties zijn mede mogelijk dankzij een subsidie van de provincie Overijssel. Dankzij de combinatie van de provinciale subsidie en het inkoopvoordeel is er bij de installaties die de agrariërs plaatsen sprake van een terugverdientijd van zes tot acht jaar.

Begin 2012 is een project gestart voor agrariërs om een gezamenlijke subsidieaanvraag te doen voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarom zijn alle agrarische bedrijven in de gemeente Hardenberg uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over zonne-energie, de bedrijfseconomische haalbaarheid en de provinciale subsidieregeling. Maximaal vijftien bedrijven binnen een straal van 6 kilometer konden deelnemen aan de subsidieaanvraag. Van de 37 inschrijvingen kwamen negentien bedrijven in aanmerking voor deelname. Tijdens een openbare loting zijn vijftien bedrijven geselecteerd.
Stimuland heeft voor de vijftien agrarische bedrijven een gezamenlijke subsidieaanvraag gedaan en voor dertien deelnemers ook de inkoop van de pv‐installaties begeleid. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet per boer minimaal 14.740 Wattpiek aan zonnepanelen worden geïnstalleerd. De meeste deelnemers hebben ervoor gekozen om meer te installeren. Nu de subsidie is toegekend, installeren de vijftien deelnemers de komende periode zonnepanelen met een totaal vermogen van 270.000 Wattpiek. Dit is circa 50.000 Wattpiek meer dan vereist was voor de subsidie.
De vijftien installaties leveren op jaarbasis 243.000 kWh elektriciteit op. Dit is voldoende elektriciteit voor bijna zeventig huishoudens. Bovendien zorgt de plaatsing van deze zonnepanelen voor een reductie van de CO2-uitstoot van 112.460 kilo per jaar.
Het subsidiebedrag bedraagt 65 cent per Wattpiek. Daarnaast is het door gezamenlijk inkopen van de installaties voor de deelnemers nog voordeliger om te investeren in de kwalitatief hoogwaardige installatie.

Guido Kobessen

Eén reactie

  • joannes

    Er is niets mis met energie besparing of millieu verbetering.Maar het zijn die agrariërs die de handtekening zetten voor een terug verdientijd van 7 to 8 jaar, vooral dankzij een Provinciale subsidie regeling en inkoopvoordelen. Dus de Provincie verzamelt belastingen en brengt die bij een paar gelukkige boeren, die er ook nog voor moeten loten, en natuurlijk een adviesbureau Stimuland die een leuk project scoort, betaald met belasting geld. Nogmaals er is niets mis met Energie besparing, maar wanneer je als boer je geld wil verdienen moet je de politiek in de gaten houden anders wordt je er uitgeboerd door de politiek bewuste boeren die mee loten en natuurlijk adviesbureaus!

Of registreer je om te kunnen reageren.