Home

Nieuws

OM: fraude bij blauwtongvaccinatie

Assen/Diever - Justitie beschuldigt een 56-jarige veearts uit Diever (Drenthe) ervan dat hij tussen mei 2008 en maart 2009 onterecht 84.000 euro subsidie heeft opgestreken.

De dierenarts streek wel geld op, maar verrichtte niet de vaccinaties die daarvoor zouden moeten worden gedaan, stelt het Openbaar Ministerie (OM).

De officier van jusititie eiste  voor de rechtbank in Assen een celstraf van 9 maanden en een boete van 75.000 euro tegen de veearts. Justitie vindt ook dat de veearts het opgestreken subsidiegeld moet terugbetalen. De ontnemingsvordering van 84.000 euro  zal na een veroordeling worden ingediend.

Volgens het openbaar ministerie gaat het om een op zichzelf staand geval van fraude. Er zijn geen aanwijzingen dat anderen betrokken geweest zijn bij deze zaak.

Een anonieme tip leidde de rechercheurs naar de dierenpraktijk in Diever. Een controle bracht misstanden aan het licht. Bloedcontroles onder de schapen, geiten en de runderen, die onder handen van verdachte waren geweest, wezen uit dat die geen afweerstoffen hadden. Dat zou na een vaccinatie wel het geval moeten zijn, aldus de aanklager. Bovendien klopten de data van de vaccinaties niet met de kilometerregistratie van de praktijk.

Advocaat Evert Kuiters, de raadsman van verdachte, zei dat de veearts naar ‘eer en geweten’ heeft gehandeld. Hij schrok van deze volgens hem bovenmatige eis. "Als mijn cliënt frauduleuze daden zou hebben gepleegd, dan had hij die weggewerkt in plaats van openheid van zaken te geven."

De veearts is eerder met justitie in aanraking geweest voor valsheid in geschrifte en overtreding van de diergeneesmiddelenwet.

De rechtbank doet op 24 juli uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.