Home

Nieuws

VVD nadert CDA als populairste boerenpartij

Den Haag – Voor de derde keer op rij zal het CDA bij Tweede Kamerverkiezingen een deel van haar boerenachterban verliezen. Daarmee lijkt het een kwestie van tijd voordat de partij het koploperschap in de agrarische sector moet afstaan aan de VVD. De PVV speelt nauwelijks nog een rol van betekenis.

In samenwerking met Boerderij en Boerderij Vandaag voerde agrimarketing- en marktonderzoeksbureau Agridirect de afgelopen weken een peiling uit onder ruim vierhonderd boeren en tuinders. Daaruit blijkt dat het CDA nog altijd de grootste is in de sector, maar dat aan de in 2003 ingezette dalende trend geen einde is gekomen. Daar waar de christendemocraten negen jaar geleden nog 67,5 procent van de agrarische stemmen kregen, is dat nu teruggelopen tot 42,7 procent.

De VVD daarentegen doet het steeds beter in de land- en tuinbouw. Bij de verkiezingen van 12 september kunnen de liberalen rekenen op een krappe 40 procent van de stemmen. Vooral in de plantaardige sectoren is de partij van premier Mark Rutte populair. Het merendeel van de aanhang van het CDA is juist dierhouder.

Opvallend is dat de liefde voor de PVV de afgelopen twee jaar flink is bekoeld. Bij de verkiezingen in 2010 leek Geert Wilders met 6,2 procent hard op weg een rol van betekenis te gaan spelen in de sector, maar dat blijkt vooralsnog een tijdelijke oprisping; de partij krijgt nu nog slechts 2,3 procent van de agrarische kiezers achter zich.

Uit de enquête blijkt verder dat de SGP haar derde positie in de strijd om de agrarische kiezer heeft versterkt; de partij kan rekenen op 10,1 procent van de stemmen. Op de vierde plaats, ver daarachter, staat de Christenunie met 2,5 procent. Andere partijen, inclusief het nieuwe 50Plus, bevinden zich daar ver onder. Landelijk wellicht de grootste partij, de SP, is voor nog geen half procent van de ondervraagden de eerst keuze. Marianne Thieme en haar Partij voor de Dieren is voor geen enkele respondent de favoriet.

Of registreer je om te kunnen reageren.