Home

Nieuws 266 x bekeken

USDA verrast met scherpe bijstelling oogstraming

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de wereldwijde oogstraming voor mais in seizoen 2012/2013 fors naar beneden bijgesteld. Omdat ook de oogstprognose voor tarwe naar beneden is gebracht, komt de eindvoorraad graan wereldwijd onder 9,5 weken consumptie. De prijzen voor graan stegen in Chicago en Parijs direct na bekendmaking van het nieuws met procenten.

De lagere prognoses zijn het gevolg van aanhoudende droogte in de VS. Momenteel lijdt meer dan de helft van het Midwesten van de VS onder een ernstig neerslagtekort. De totale maisoogst zal daardoor volgens de USDA uitkomen op 905,2 miljoen ton, waar eerder werd uitgegaan van 949,9 miljoen ton. De verwachte eindvoorraad mais is omlaag gebracht van 155,7 tot 134 miljoen ton. Hoe kleiner de eindvoorraad, aldus Rabobank, des te hoger de prijzen en groter de beweeglijkheid van de markt. De bank schreef voor het rapport uitkwam ruimte te zien voor een prijsstijging richting historische toppen.

Door de perikelen in de VS, waar de opbrengst per hectare door de USDA nu met 12 procent omlaag is bijgesteld, ontstaat ook krapte in de EU. De EU zelf zal volgens de raming ruim 1 miljoen ton meer mais produceren dan eerder aangenomen, maar in plaats van 7 miljoen zal de EU volgens de USDA slechts 5 miljoen ton mais kopen. De veevoersector zal bij hoge maisprijzen op de termijnmarkten mogelijk de rantsoenen aanpassen en andere grondstoffen gebruiken.

De markt wordt bij de publicatie van USDA-rapporten goeddeels beheerst door institutionele beleggers, aldus een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw, waardoor de werkelijke waarde van fysieke levering mogelijk pas in de komende dagen duidelijk wordt als de partijen die de oogstsituatie dagelijks volgen weer de markt domineren. “De vraag is wie uiteindelijk echt voor deze prijzen gaat kopen.” Graansoorten zijn volgens de woordvoerder communicerende vaten. “Mais kan het totale graancomplex omhoog trekken.” Het betreft het derde jaar op rij met een krappe maisvoorraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.