Home

Nieuws

Tweede Kamer wil andere structuur overheidstaken bij GD

Den Haag - Een Kamermeerderheid van SP, PvdD, Groenlinks, PvdA en PVV vindt dat de Gezondheidsdienst voor Dieren een andere opzet moet krijgen.

De huidige structuur, waarbij het een privaat orgaan is onder bestuur van LTO Nederland, de Nederlandse Zuivel Organisatie en de Nederlandse Organisatie Pluimveehouders, wekt te veel de schijn van belangenverstrengeling, vindt motie-indiener Henk van Gerven (SP). Omdat de GD ook publieke taken uitoefent wil hij een einde maken aan de huidige opzet, waarbij de GD overheidstaken uitvoert. De regering moet óf de taken op zich nemen, of van de GD een overheidsdienst maken, vindt Van Gerven.

Staatssecretaris van landbouw Henk Bleker ontraadde de motie. "Het ligt niet in mijn lijn om een private dienst tot het overheidsdomein te gaan rekenen. De Gezondheidsdienst voor Dieren werkt binnen wetenschappelijke criteria en wij vinden geen reden om deze stap te zetten", aldus Bleker.

Desondanks kreeg Van Gerven een kamermeerderheid met zijn motie. Hij heeft de regering gelijk om een brief gevraagd hoe ze zijn motie willen uitvoeren. Aanleiding voor de onvrede over de GD is de aanpak van Q-koorts, waarbij de GD de gegevens van besmette bedrijven niet direct openbaar maakte.

Of registreer je om te kunnen reageren.