Home

Nieuws 306 x bekeken

“Toprating” Nederland en Duitsland in gevaar

New York – Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de financiële vooruitzichten van Nederland, Duitsland en Luxemburg gewijzigd van “stabiel” naar “negatief.” Daarmee staat de AAA-status onder druk. De waarde van de euro daalde tot 1,21 dollar, het laagste niveau sinds juni 2010, en tot 0,77 Britse ponden, het laagste niveau sinds oktober 2008.

Ook graanprijzen staan onder druk. De prijs voor het novembercontract maaltarwe in Parijs noteerde aan het einde van de middag 258 euro per ton, terwijl de prijs voor voertarwe in Londen 4,5 pond daalde tot 185 pond (238 euro) per ton. De prijs voor een vat Noordzeeolie beweegt na een top van 107 dollar vorige week richting 104 dollar.

Moody’s acht de kans groter dat de landen geraakt worden door escalatie van de Eurocrisis. Het Griekse lidmaatschap in de Eurozone staat nu ook officieel op het spel tijdens onderhandelingen tussen het land en diens crediteuren. De rentes op Spaanse staatsschulden zijn historisch hoog doordat steeds meer regio’s bij de staat aankloppen om steun. Indien de Eurocrisis escaleert dreigt een kredietcrisis waarbij banken minder geld uitlenen.

Moody’s wijst ook op binnenlandse gevaren zoals in Nederland de dalende huizenprijzen en de hoge particuliere schuldenlast. De hoofdeconoom van de Rabobank, Wim Boonstra, noemt in een radio-interview met NOS de situatie “nog niet ernstig”. Volgens Boonstra behouden de landen een zeer hoge rating die slechts door enkele landen wordt overtroffen, en blijven de landen dus aantrekkelijk als veilige haven.

Opvallend is dat Finland bij Moody’s nog buiten schot blijft en een positief vooruitzicht behoudt. Met Finland bleven Nederland, Duitsland en Luxemburg tijdens de Eurocrisis economisch nog enigszins overeind. De landen betalen zelfs recordlage tot negatieve rentes op hun staatsleningen omdat deze als zekerder belegging gelden dan Zuid-Europees staatspapier.

Of registreer je om te kunnen reageren.