Home

Nieuws 1414 x bekeken

‘Tarieven loonwerkers 3 procent omhoog’

Nieuwegein – De tarieven van loonwerkers gaan vanaf 1 januari 2013 met ten minste 3 procent omhoog, wanneer loonwerkers de extra kosten door afschaffing van rode diesel direct doorberekenen. Dat zegt Joop Overvest, teamleider bedrijvenadviseurs van brancheorganisatie Cumela. De prijs van rode diesel is inmiddels gedaald tot het laagste niveau sinds november 2011, maar volgens Overvest wijzen de signalen alweer op heropleving van de prijs.

Overvest baseert de tariefstijging op bedrijfsgegevens over 2011. Hieruit blijkt brandstof 14 tot 17 procent van de brutomarge te kosten. Met arbeid, is het een post die steeds verder stijgt. Rode diesel bespaart boeren en loonwerkers momenteel 20 cent per liter. Een gemiddeld bedrijf gebruikt meer dan 120.000 liter diesel per jaar, aldus Cumela. De gemiddelde prijs voor rode diesel is in juni wel gezakt tot het laagste niveau sinds november vorig jaar: 108,3 euro (EN590) per 100 liter. De maanden hiervoor lag de prijs op respectievelijk 112 en 114 euro per 100 liter.

Mogelijk zullen tarieven nog verder stijgen als de olieprijs aantrekt. De prijs van een vat (159 liter) Noordzeeolie daalde eerder naar 90 dollar per vat, maar steeg de afgelopen dagen weer met 10 procent tot 100 dollar. Volgens Overvest zal de olieprijs en daarmee de dieselprijs verder stijgen naarmate de Eurozone uit een diep dal klimt. “Zonder hele grote calamiteiten kan het bijna niet anders dan dat de prijs weer gaat stijgen. De wereldvoorraad is onduidelijk maar de vraag vanuit vooral opkomende landen als China blijft stijgen. De branche moet wennen aan dure brandstof.”

Overvest erkent dat er felle concurrentie is, mede doordat voor elke stopper wel een beginnende boerenzoon klaar lijkt te staan die zeker in het begin onder of op kostprijs werkt. "Maar juist bij gebrek aan marge moet je dapper zijn en die duurdere diesel doorberekenen."

Of registreer je om te kunnen reageren.