Home

Nieuws 284 x bekeken

Subsidie voor Engels knuttenonderzoek

Pirbright - Onderzoekers van het Britse Institute for Animal Health (IAH) krijgen 850.000 euro om de knut te onderzoeken.

Van de knut, overbrenger van het blauwtongvirus en mogelijk ook het Schmallenberg-virus, zijn meer dan 1.500 soorten bekend. De Engelse onderzoekers streven ernaar om als eerste de genetische code te kraken van al deze soorten.

Het geld heeft de IAH gekregen van het Biotechnology en Biological Sciences Research Council en stelt de onderzoekers in staat dit onderzoek uit te voeren. Volgens hen is dit onderzoek belangrijk omdat knutten een dreiging vormen voor het overbrengen van dierziektes. De kennis die wordt opgedaan door het in kaart brengen van het genoom van de knutten moet leiden tot nieuwe mogelijkheden voor preventie en bestrijding.

Volgens projectleider Mark Fife van het IAH is al langer bekend dat sommige soorten knutten beter in staat zijn om virussen over te brengen dan andere soorten. “We willen er achter komen welk stukje DNA verantwoordelijk is voor dit verschil”, aldus Fife.

Of registreer je om te kunnen reageren.