Home

Nieuws 582 x bekeken

Sloop in krimpregio's treft vooral ouderen

Groningen - Wooncorporaties moeten zorgvuldiger omgaan met oudere huurders in krimpgebieden als die door sloop gedwongen worden te verhuizen. Zo'n verhuizing leidt tot "heftige, emotionele en negatieve ervaringen" waar corporaties onvoldoende rekening mee houden.

Dat meldde de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), die de gevolgen van bevolkingskrimp onderzoekt, dinsdag. Door vergrijzing en gebrek aan werkgelegenheid blijven in krimpgebieden vaak kwetsbare huurders achter. Veel woningen worden vanwege het overschot gesloopt.

De krimpgebieden in Nederland zijn Oost- en Noord-Groningen en delen van Limburg (Heerlen/Kerkrade) en Zeeland (Zeeuws-Vlaanderen).

Het onderzoek van SEV richtte zich op de situatie in Oost-Groningen. Wooncorporatie Acantus sloopte daar de afgelopen jaren zo'n 2.000 woningen. Bewoners moesten hun huis, waar ze soms hun leven lang woonden, verlaten. "Zo'n gedwongen verhuizing heeft veel impact", aldus de SEV.

Hoewel de huurders een kwalitatief betere woning terugkregen, voelen mensen zich "ontworteld". "De fysieke omgeving voor huurders blijkt nauwelijks van invloed op de beoordeling van de nieuwe woonplek", concludeert SEV.

Of registreer je om te kunnen reageren.