Home

Nieuws

Siemens bouwt reuzenwindmolen

München/Østerild - Het Duitse Siemens werkt aan een nieuwe windturbine met recordafmetingen. Eén rotorblad is bijna zo lang als de spanwijdte van de Airbus A380, het grootste lijnvliegtuig ter wereld.

Fabrikanten proberen windmolens zo groot mogelijk te maken, omdat de elektriciteitsproductie exponentieel toeneemt met de lengte van de rotorbladen. Het is bovendien goedkoper om enkele grote turbines te bouwen en te onderhouden dan meerdere kleinere exemplaren. In het geval van de nieuwe B75 zijn de wieken maar liefst 75 meter lang.
"Als de wieken draaien, bestrijken ze een gebied van 18.600 vierkante meter, equivalent aan twee en een half voetbalveld", meldt Siemens. "De tip van de wieken bereikt zo snelheden van 80 meter per seconde, of 290 kilometer per uur."
De nieuwe afmetingen zijn mogelijk vanwege het gebruik van speciale technologieën, waardoor de wieken 20 procent lichter zijn. "Het hele rotorblad wordt als één geheel uit epoxyhars, glasvezel en balsa gemaakt", zegt Siemens. "Daardoor zijn er geen naden of bindingen en is het blad extreem robuust."
Dat is nodig, als de windsnelheid zo'n 10 meter per seconde is, verwerkt de gigantische rotor de energie van 200 ton lucht per seconde. De nieuwe B75 turbine wordt in de herfst geassembleerd in het testcentrum in het Deense Østerild.

Of registreer je om te kunnen reageren.