Home

Nieuws 1 reactie

Schapenfokker is veertig ooien kwijt door diefstal

Nieuwegein - Schapenhouder Kees Waal kan er nog niet over uit. Vorige week dinsdagavond liepen zijn schapen nog in het weiland. De volgende ochtend om half zes waren ze weg - met de noorderzon vertrokken. Schade: zeker 12000 euro.

Net vorige week had Waal de lammeren bij de ooien weggehaald. De ooien zijn vakkundig bij elkaar gedreven. Van het aanwezige hekwerk is een vangkooi geconstrueerd. "Er is nog een emmer achter gebleven, die niet van ons is", vertelt de dochter van Kees Waal.

Twee schapen liepen er ook nog. De achterblijvers waren zo gestresst, dat Waal denkt dat de dieven gebruik gemaakt hebben van schapenhonden om de dieren bijeen te drijven. "Deze ooien zijn geen honden gewend, daar raken ze behoorlijk van in paniek."
Het gaat om veertig fokschapen, die Kees Waal meteen zou herkennen. Maar er zijn geen uiterlijke kenmerken, die ze ook voor een buitenstaander snel herkenbaar maken. "De dieren waren allemaal electronisch geregistreerd, maar als de dieren in het illegale circuit komen, zijn de oormerken er meteen uit."

De ooien zijn een kruising tussen Swifters en Texelaars. De diefstal in Nieuwegein lijkt niet op zichzelf te staan. Een dag later werd ook in Vianen een koppel ooien gestolen. Daar ging het om zestig ooien van drie eigenaren.

Waal heeft op verschillende manieren aandacht gevraagd voor de diefstal. "We hebben iedereen in het circuit op de hoogte gesteld, zodat ze een beetje opletten en ons waarschuwen als ze dieren tegen komen op plekken waar je ze niet zou verwachten", vertelt dochter Waal. "Maar tot nu toe hebben we geen spoor van de schapen."

Eén reactie

  • joannes

    Als je toch geen schapen meer onbewaakt in de wei kan laten lopen, zijn we toch behoorlijk achteruit geboerd in de laatste jaren?

Of registreer je om te kunnen reageren.