Home

Nieuws

Schaapsherders experimenteel besmet met Schmallenbergvirus

Berlijn - Het opzettelijk in contact brengen van mensen met het Schmallenbergvirus leidt niet tot een infectie. Dat blijkt uit onderzoek in Duitsland waarbij onder ander het Robert Koch Instituut betrokken is geweest.

De onderzoekers hebben 60 schaapherders van boven de 18 jaar (waarvan 75 procent man) experimenteel in contact gebracht met dieren die het Schmallenbergvirus bij zich droegen, geïnfecteerd materiaal (onder andere placenta's). Ook werden de proefpersonen meerdere malen gebeten door knutten. Uit bloedonderzoek bleek dat de personen door de hoge blootstelling aan het virus geen infectie met het Schmallenbergvirus opliepen.

De periode tussen contact met het virus en het bloedonderzoek was echter lang genoeg om antilichamen tegen het Schmallenbergvirus te kunnen ontwikkelen. De onderzoekers denken ook dat het virus snel uit het lichaam van mensen kan verdwijnen, waardoor een infectie niet op te merken is.

Op basis van deze studie concluderen de onderzoekers dat het Schmallenbergvirus geen risico vormt voor mensen en dat overdracht via geïnfecteerde dieren en insectenbeten van dier naar mens erg onwaarschijnlijk is.

Deze studie wordt in de augustus editie van het wetenschappelijke tijdschrift 'Emerging Infectious Diseases' gepubliceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.