Home

Nieuws 474 x bekeken 1 reactie

Records prijzen graan, koolzaad en soja doorbroken

Chicago – De prijs voor het septembercontract mais is op de termijnmarkt Chicago voor het eerst boven de 8 dollar per bushel (256 euro per ton) uitgekomen. Morgan Stanley schrijft dat bij aanhoudende droogte in de VS de prijs boven 10 dollar per bushel (322 euro per ton) kan uitstijgen. De zakenbank schat de Amerikaanse oogst 10 procent lager in dan de al lage oogst van 329 miljoen ton die het ministerie van landbouw eerst raamde.

De index van de International Grains Council, samengesteld uit graan- en sojaprijzen, heeft een record bereikt van 329 punten. Het oude record, 326 punten, werd op 3 juli 2008 genoteerd en leidde er volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO toe dat tientallen miljoenen mensen meer honger leden. De index loopt sinds mei en vooral juni snel op door aanhoudende droogte in de VS. In april overheerste ondanks een bijzonder kleine graanvoorraad optimisme omdat boeren in de VS het grootste maisareaal sinds 1937 inzaaiden: 39 miljoen hectare.

De prijs voor maaltarwe voor levering in november is in het kielzog van de maisprijs in Parijs gestegen tot een record van 270 euro per ton. De prijs voor voertarwe ligt in Londen vlakbij 195 Britse ponden (250 euro). Omdat ook de Amerikaanse soja-oogst gedecimeerd dreigt te worden, bereikte de prijs van koolzaad in Europa onlangs een record van 526 euro per ton, om vervolgens enkele euro’s te dalen. Zowel voor graan als soja geldt dat de oogstperikelen spelen juist nu China meer actief wordt op de wereldmarkt.

Meteorologen voorspellen dat de meest ernstige droogte sinds ruim vijftig jaar landbouwgronden in het Midwesten van de VS nog zeker tien dagen blijft teisteren. De droogte verspreidt zich naar het Noordwesten. De temperaturen nemen wel voorzichtig af. De belangrijkste mais en soja producerende staten Iowa en Illinois, liggen nu in het midden van het droogste gebied. Landbouwminister Tom Vilsack denkt dat gewasprijzen en daardoor ook de voerkosten voor de vleessector verder zullen stijgen en roept het Congres op tot aanvullende steunmaatregelen.

Eén reactie

  • The Hulk

    Daar hou ik ook rekening mee In Hongarije staan haast alle vroeg maisrassen er al verdroogd bij zonder kolf , ik zaaide fao 485 heel laat en die staat nog groen en komt eerstdaags in bloei , met de iets mindere hete temperaturen en de voorspelde regen maken we nog een kans om 65 procent te gaan oogsten van wat we aanvankelijk hadden gerekend , goede prijzen kunnen ons mogelijks gelijkgestelden geven . Gelukkig staan de zonnebloemen er goed bij . Anders was de fiasko compleet.

Of registreer je om te kunnen reageren.