Home

Nieuws 353 x bekeken

‘Prijzen oliezaden fors omhoog’

Sydney – De prijzen van oliezaden kunnen in de tweede helft van 2012 stijgen tot recordhoogte. Dat schrijft analist Luke Matthews van de Commonwealth Bank of Australia. Binnen het oliezadencomplex lijkt sojaschroot in de door droogte en hitte geplaagde VS het meest in aanmerking te komen voor een forse prijsstijging, aldus Matthews, maar in de EU geteeld koolzaad volgt in het kielzog.

Matthews ziet in de belangrijke sojaproducerende regio’s tegenvallende oogsten, terwijl de verwachte oogst van andere voeringrediënten zoals maïs eveneens naar beneden zijn bijgesteld. De veevoersector in Nederland moet zich dus voorbereiden op langdurig hoge prijzen. De vraag naar soja en koolzaad vanuit de biodieselindustrie in de EU is wel gedempt, aldus Matthews, maar kan bij een stijging van de olieprijs weer aantrekken. De olieprijs trekt aan wanneer de wereldeconomie herstelt.

De vraag naar sojaschroot is jaarlijks gegroeid met 7,5 miljoen ton of 3,5 procent, aldus Matthews, sinds het seizoen 2006/2007. Vanuit Azië is de vraag naar soja voor verwerking in veevoer sterk toegenomen, nu daar inkomens stijgen en mensen meer dierlijke producten willen consumeren. China was goed voor 60 procent van de toegenomen vraag in de laatste vijf jaar. Matthews denkt dat de komende vijf jaar de vraag blijft groeien, zij het in een iets lager tempo.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verlaagde onlangs de oogstraming voor soja in seizoen 2012/2013. In juni rekende de USDA nog op een oogst van 271 miljoen ton wereldwijd, nu rekent de organisatie op 267,2 miljoen ton. Overigens is dat nog altijd duidelijk meer dan in 2011/2012, toen 235,8 miljoen ton is binnengehaald. De eindvoorraad 2012/2013 is door de USDA geraamd op 55,7 miljoen ton, duidelijk meer dan in 2011/2012 maar ook fors minder dan het volume van 70 miljoen ton dat na seizoen 2010/2011 kon worden opgetekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.