Home

Nieuws

Prijzen graan en soja naar records

Chicago/Parijs – Prijzen voor granen en oliezaden liggen dankzij aanhoudende droogteperikelen in de VS maar ook Rusland, Oekraïne en Kazachstan vlakbij de recordniveaus van 2008 en 2010, toen voedselrellen uitbraken. In Parijs ligt de prijs van maaltarwe boven de 265 euro per ton. Op de termijnmarkt Chicago ligt de prijs bij levering in december op 7,70 dollar per bushel (247 euro per ton).

De prijs van mais is de afgelopen maand met 50 procent toegenomen terwijl tarwe 30 procent hoger noteert. De IGC-index, door de toonaangevende International Grains Council samengesteld uit prijzen van granen en oliezaden, staat op 324 punten. Het betreft het hoogste niveau sinds de zomer van 2008, toen een top van 326 punten werd genoteerd. In 2008 leidden hoge prijzen ertoe dat het aantal hongerigen wereldwijd toenam met 175 miljoen, aldus de Wereldvoedselorganisatie FAO.

Bijna 56 procent van de oppervlakte van de VS is door het Amerikaanse ministerie van landbouw geclassificeerd als droog tot extreem droog, het grootste gebied sinds 1956. De USDA meldt voor de zesde week op rij dat de mais er minder goed bijstaat als voorheen. De VS geldt als de grootste exporteur van mais ter wereld. De Rabobank denkt dat de recordprijs voor het decembercontract mais, 7,99 dollar per bushel in 2008, doorbroken kan worden. De Rabobank ziet een stijgende vraag vanuit China en Japan. China kocht vorig seizoen 5 miljoen ton op de wereldmarkt maar heeft nu ondanks een verwachte recordoogst van 197 miljoen ton behoefte aan 8 miljoen ton. De vraag van Japan neemt toe van 5,5 tot 6 miljoen ton.

De belangrijke graanmakelaar Newedge gelooft dat een maisprijs van 8,50 of 9 dollar per bushel (273 euro per ton) mogelijk is als de droogte nog doorzet tot het einde van de maand. De wereldvoorraad mais was voor de droogte al krap, aldus Newedge.  De tarweoogst valt door droogte in Rusland, Oekraïne en Kazachstan en overvloedige regen in Noord-Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ook lager uit. Analisten van SovEcon voorspellen een Russische graanexport niet groter dan 13 of 14 miljoen ton, waar de Russische overheid begin deze week nog uitging van 18 tot 20 miljoen ton.

Dat biedt perspectief voor tarwe-export vanuit de EU naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar betekent in combinatie met een hoge sojaprijs dat veevoerbedrijven prijzen omhoog zullen moeten bijstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.