Home

Nieuws 326 x bekeken

Politici VS: meer landbouwsubsidies, minder voedselbonnen

Washington – Leiders in het landbouwcomité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden pleiten voor behoud van traditionele landbouwsubsidies die de Senaat liever wil afschaffen en het afbouwen van de uitgaven aan voedselbonnen met 1,3 miljard euro per jaar.

Op 30 september verloopt de huidige Amerikaanse landbouwwetgeving. Het landbouwcomité stemt aanstaande woensdag over het voorstel, waarna het totale Huis van Afgevaardigden binnen achttien dagen een besluit neemt. Het voorstel moet worden gezien als een investering in het vergroten van agrarische productie, aldus de voorzitter van het comité, de Republikein Frank Lucas. De Democratische leider in het comité, Collin Peterson, is eveneens voorstander van het wetsvoorstel.

De Senaat wil directe betalingen aan boeren afschaffen. De Senaat, die qua functies vergelijkbaar is met de Tweede Kamer in Nederland, wil boeren compenseren door subsidies op gewasverzekeringen te vergroten en minimumprijzen te zetten. Wanneer prijzen onder het bijzonder lage minimumniveau dalen, zou de staat boeren toch kunnen helpen. Lucas en Petersons voorstel houdt vast aan beperkte directe betalingen en pleit voor het verhogen van de door de Senaat genoemde minimumprijzen voor graantelers en sojatelers. Boeren moeten in hun visie kiezen tussen subsidies voor gewasverzekering, of het systeem van minimumprijzen.

Uitgaven aan voedselbonnen zouden jaarlijks met ruim 1,3 miljard euro worden teruggebracht, 25 procent meer dan de Senaat wil. In de VS maken elk jaar 46 miljoen mensen, één op de zeven Amerikanen dus, aanspraak op voedselbonnen. Programma’s die boeren betalen voor het conserveren van natuur worden in de visie van het Huis van Afgevaardigden afgebouwd. Uiteindelijk bespaart het voorstel van het Huis van Afgevaardigden de komende tien jaar 35 miljard dollar (28,3 miljard euro). Dat is toch 12 miljard dollar meer dan volgens het plan van de Senaat.

De voorstellen van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten uiteindelijk met elkaar in overeenstemming worden gebracht voordat een nieuwe landbouwwet feit wordt. De Republikeinse Partij zegt dat de tijdsdruk niet mag dwingen tot het nemen van overhaaste beslissingen. De partij manoeuvreert mogelijk ook voor op de aanstaande verkiezingen waarbij de vele staten met weinig inwoners en veel platteland essentieel zijn. Zonder nieuwe wetgeving wordt de bestaande wet verlengd. Voor president Barack Obama is dat een slecht scenario, want de overheidsfinanciën dwingen feitelijk tot snijden in uitgaven.

Of registreer je om te kunnen reageren.