Home

Nieuws

‘Parlement moet versnelde bijmengverplichting tegenhouden’

Amsterdam – De Tweede Kamer moet de versnelde invoering van de biobrandstofrichtlijn vanaf 2013 donderdag tegenhouden. Dat stelt de internationale ontwikkelingsorganisatie ActionAid. Volgens de organisatie jaagt Nederland met de bijmengverplichting honger en armoede aan en moet de staat voor het biobrandstoffen laat bijmengen meer voorwaarden stellen aan de productie hiervan.

Donderdag heeft het parlement de laatste kans om tegenvoorstellen in te dienen. Biobrandstof wordt gezien als schoon en duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel, maar volgens beleidsmedewerker Barbara van Paassen van ActionAid is niets minder waar: “Biobrandstof is niet de oplossing voor het klimaatprobleem. Bovendien veroorzaakt de vraag naar biobrandstof hoge voedselprijzen en landroof in arme landen.” Van Paassen vindt dat ten minste aanvullende duurzaamheidseisen aan biobrandstoffen moeten worden gesteld.

Uit onderzoek van ActionAid zou blijken dat de wereldwijde prijzen van mais en graan richting 2020 met ruim 20 procent stijgen. Deels is de stijging te verklaren uit de Europese richtlijn die de energiesector in Europa verplicht in 2010 10 procent van alle fossiele brandstof te vervangen door biobrandstof. Staatssecretaris Joop Atsma wil dat Nederland de norm al in 2016 bereikt. De ontwikkeling van tweede en derde generatie biobrandstoffen waarvoor geen voedselgewassen hoeven te worden gebruikt, loopt volgens ActionAid niet in de pas met de wensen van de politicus.

In de praktijk zal vooral biobrandstof vervaardigd uit palmolie (diesel), suikerriet en mais (ethanol) worden gebruikt, aldus Van Paassen. De groep van 20 grootste economieën sprak op de topconferentie in Rio de Janeiro over de materie maar werd het niet eens over de aanpak. De VS en Brazilië kennen een omvangrijke bio-ethanolsector en beschouwen volgens ActionAid biobrandstof als een kans boeren te subsidiëren, nu directe betalingen worden afgebouwd. In Europa wordt met dezelfde agenda met subsidies een biodieselsector opgebouwd. De Wereldvoedselorganisatie van de VN, de FAO, toonde zich ook bij herhaling kritisch over de eerste generatie biobrandstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.