Home

Nieuws 13 reacties

Oud-McDonalds-directeur serveert nu biologisch

Brussel - Mike Roberts, voormalig operationeel directeur van fastfoodketen McDonalds, wil in vijf jaar tijd in de Verenigde Staten 500 tot 1.000 restaurants openen die duurzame en gezonde menu's serveren. Het eerste restaurant is al geopend in Palo Alto in Californië.

Lyfe Kitchen, de naam van het restaurant, verkoopt eten dat gemaakt is zonder room, witte suiker, witmeel, transvetten, transgene ingrediënten en kunstmatige toevoegingen. Ook is er biologisch bier en biologisch-dynamische wijn verkrijgbaar.

"Stel je voor dat er tientallen miljoenen duurzame maaltijden geserveerd worden met de efficiëntie die mensen verwachten van een fastfoodketen", zegt hij in een interview met Wired.com. "Zoiets is nog nooit eerder geprobeerd."

Lyfe (een acroniem voor Love Your Food Everyday) bedient ook vleeseters en heeft kip en burgers op het menu staan van dieren die op diervriendelijke wijze zijn gehouden. Roberts pretendeert daarnaast op veiliger en energiezuiniger wijze het voedsel te bereiden.

De grootschaligheid die Roberts op het oog heeft, brengt vooralsnog echter problemen met zich mee. Er is in de VS eenvoudig weg te weinig biologisch geteeld voedsel voor honderden van deze restaurants, zegt Jon Kiley van Earthbound Farm, de grootste Amerikaanse teler van biologische producten, op Wired.com. Earthbound Farm levert onder meer levert aan supermarktketen Wallmart.

"Het uitbreiden van de productie kost tijd onder de huidige wetgeving. Het kost momenteel drie jaar om een veld gecertificeerd te krijgen als biologisch en pas na vijf tot zeven jaar is de bodem echt productief", zegt Kiley.

Momenteel blijkt het al onmogelijk voor Lyfe Kitchen om gedurende het hele jaar alleen maar producten van biologische teelt te gebruiken, eenvoudigweg omdat de weersomstandigheden een goede oogst van tomaten, uien of sinasappelen in de weg zitten.

Roberts blijft echter positief. "We verkeren nog in een beginstadium. Tachtig miljoen mensen zijn zich al veel meer bewust geworden van wat ze eten. En die bewustwording gaat naar mijn idee door."

Net zoals McDonalds in de jaren 60 en 70 zorgde voor een transformatie van de  Amerikaanse landbouw die aanvankelijk niet in staat was voldoende te produceren voor de snel groeiende fastfoodketens, kan Lyfe het landbouwsysteem opnieuw veranderen, meent Roberts. "Maar nu ten goede."

IPS Vlaanderen

Laatste reacties

 • agratax2

  Ik hoop dat Roberts het anti biologische landbouw beleid van de Amerikaanse overheid kan omturnen. Door allerlei controle op de productie en huisverkoop is de Amerikaanse overheid bezig de biologische landbouw, veelal in de kleinschalige gebieden om zeep te helpen.

 • politiek

  agratax1, is dat beleid van de grootschalige agro-industrie , ondersteund door de diverse subsidie,s ook in Nederland niet aan de gang. Men denkt in kwantiteit en niet in kwaliteit. Nederland is zelfs van mening dat men kan blijven concureren met landen als de Verenigde Staten met betrekking tot kwantiteit. De grote uitdaging ligt nu elders denk ik voor Nederland. Duurzaam, waar mogelijk biologisch ook een onderdeel in is om meer euro,s te kunnen ontvangen voor minder kg product. Die andere strijd gaan ze toch verliezen.

 • denker123

  Weer zoiets van zeggen verder gebeurt er helemaal niets bioboeren worden hier in de gevangenissen gezet,en wat Mc Donalts verkoopt is biologisch want het staat er op. Net zoals met de schietpartij van Denver vorige week,volgens iedereen een laffe daad,maar ondertussen worden er een rekord aantal schietijzers verkocht.

 • Mozes

  Iedere uitbreiding van de markt voor diervriendelijke en duurzame producten juich ik toe. Tegelijker tijd weet ik dat het maar een druppel op de gloeiende plaat is. Maar een heel klein percentage van de landbouw kan hier voor produceren. Een bezoek aan een dergelijk restaurant is een luxe die mensen maar heel af en toe doen en zich dan moreel goed voelen. Wat ze in huis eten kopen ze in de supermarkt met de laagste prijs. 90 tot 95% van de boeren blijft gedwongen om te produceren tegen de laagste kostprijs ongeacht dierwelzijn of
  duurzaamheid.

 • politiek

  Mozes is het niet beter als we streven dat ook de boeren zich moreel beter voelen. Niet dus alleen de klanten in dat restaurant van u. Duurzaamheid en dierwelzijn moeten basisvoorwaarden zijn evenals voedselveiligheid. Als de boeren in Nederland gedwongen zijn te produceren ongeacht dierwelzijn en duurzaamheid zoals u aangeeft zijn het dan nog wel boeren (of ondernemers) met de juiste morele mentaliteit ?.

 • zanden

  Dit betekent een doorbraak en een aardverschuiving in de vraag. Andere ketens zullen gegarandeerd volgen. Net als bij de supermarkten gebeurt. Het antwoord is nu aan de producenten. Wie met zijn rug naar de samenleving blijft staan, mist de steeds verder gaande vraag naar biologisch, natuurlijker geproduceerd voedsel. Het tij gaat echt keren. Onherroepelijk. En terecht.

 • jan1966

  Old mc Donalds had a snackbar..............

 • Mozes

  Zanden,het tij gaat niet keren. Het probleem is nou juist dat het gepruts in de marge is en zal blijven. Het overgrote deel van de markt blijft gericht op de laagste prijs ongeacht hoe het geproduceerd is.
  Het is niet de boer die met zijn rug naar de samenleving staat maar de politiek en samenleving die met hun rug naar hun eigen koopgedrag staan.

 • Han01

  Zanden gaat het tij helemaal niet keren. We moeten niet 100 jaar terug in de tijd met biologische landbouw. Want zo milieuvriendelijk, duurzaam en gezond is bio helemaal niet. We moeten vooruit kijken en teeltsystemen verder doorontwikkelen met oog voor economie, voedselveiligheid, voedselzekerheid, duurzaamheid, dierwelzijn en verantwoordelijkheid. We hebben straks 9 miljard monden te voeden. Een bijna onmogelijke opgave. De gezondheidszorg gaat toch ook niet in 1 keer homeopathisch?

 • Professor Wardenclyffe

  Bijna iedereen begrijpt het behalve Han01, han01 gelooft nog in de sprookjes van de elite die ons bestelen en ziek maken.
  Maar hoe maak je figuren als Han wakker dat is de vraag.Lees het partijprogramma en de complete site van de nieuwe participatie-beweging, Als wij 76 zetels hebben gaan de boeren ook een leuk leven krijgen. Vergeet wat ze ons allemaal wijsgemaakt hebben, het zijn allemaal leugens.We worden bestolen door een paar rijke families,die de crisis bewust opgezet hebben.De Rockefellers en vooral helemaal bovenaan de rotschilds hebben zoveel geld, dat als ze dat moeten terugbetalen aan de bevolking van planeet aarde dan zijn wij allemaal multimilionair!
  Maar u weet natuurlijk al dat de euro feitelijk nog maar 2 eurocent waard is. 50 x minder waard dus. Boeren en buitenlui,bekijk asjeblieft op youtube Zeitgeist en Heelheidswetenschap dr.oldenkamp deel 3.2 en 3.2.

 • joannes

  Waarom gaat de discussie over wel of niet biologisch! Laat verschillende vormen naast elkaar bestaan en laat de klant kiezen. Uiteindelijk zal het zich wel sorteren. Vwb de intensieve veehouderij zullen er een paar regels moeten gelden om dieren mishandeling te voorkomen. Daar zullen sommige even aan moeten wennen maar het lijkt me logisch dat alleen economische motieven niet leiden naar diervriendelijke huisvestings methoden. Wanneer koeien met 3 jaar worden ¨afgeschreven¨ is er iets mis!

 • Mozes

  Joannes, dat koeien maar drie jaar meegaan komt niet door het huisvestingssysteem. De stallen van tegenwoordig zijn beter dan ooit. Het probleem is dat koeien te ver zijn doorgefokt in melkproductie. De genetische aanleg voor melkproductie is hoger dan de stofwisseling van de koe aankan. Dit ondermijnt de gezondheid.

 • joannes

  Mozes, met regels voor ¨intensieve¨veehouderij bedoel ik niet specifiek de stallen maar in het algemeen. Met de techniek en de rekenmachine schieten een aantal ¨techneuten¨ door en vergeten het etische deel. Ze vergeten dat de klanten geen schuldgevoel wil krijgen wanneer hij de omstandigheden ziet waarin zijn melk of vlees geproduceerd is. Laat staan zich bedreigd voelt door onverantwoordelijk medicijn gebruik. Voor deze ¨techneuten¨ , waarschijnlijk een beetje bedrijfsblind, moeten blijkbaar regels worden opgesteld om ze voor zichzelf en de samenleving te beschermen. De consequenties kunnen namelijk criminele gevolgen hebben, terwijl ze zich dit vaak niet bewust zijn.bv: Een slager mag ook bepaalde middelen niet gebruiken tegen vlees verkleuring op straf van sluiting.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.