Home

Nieuws 2434 x bekeken 6 reacties

Organisaties verwerpen sojarapport KPMG

Brussel - Uit een rapport van KPMG blijkt dat boer en milieu in Zuid-Amerika baat hebben bij certificatie van de soja door de Round Table on Responsible Soy (RTRS). De organisaties Corporate Europe Observatory (CEO), GM Freeze en Friends of the Earth weigeren dat te geloven. Zij analyseerden tien rapporten van sojabedrijven en concluderen daaruit dat gecertificeerde soja geen sociale of milieuvoordelen biedt.

Volgens consultancybureau KPMG bedraagt de meerprijs voor RTRS-gecertificeerde soja gemiddeld slechts €1,50 per ton, maar kunnen Latijns-Amerikaanse boeren de meerkosten in drie à vier jaar toch terugverdienen. Dat komt omdat ze ook andere voordelen genieten zoals kortingen op inputs, hogere opbrengsten dankzij de verbetering van hun teelttechniek en een beter milieu.

Niet-gouvernementele organisaties (NGO's) trekken de geloofwaardigheid van het rapport in twijfel. "Het KPMG-rapport is hoogst misleidend. Het praat over 'duurzame soja' terwijl zelfs het RTRS-label dat niet durft", zegt Nina Holland van Corporate Europe Observatory. "We lazen tien auditrapporten en daaruit blijkt duidelijk waarom het zo goedkoop is voor sojaboeren om aan dit label te voldoen. Het is business as usual. In de praktijk hoeven sojaboeren niets wezenlijks te veranderen."

Volgens de MOG's tonen de rapporten dat RTRS de ontbossing geen halt toeroept. Dat monoculturen van genetisch gemodificeerde Roundup Ready-soja de stempel 'maatschappelijk verantwoord' krijgen, is hen een doorn in het oog. "Er wordt geen liter minder pesticiden gespoten en als er geen klachten zijn van werknemers - meestal slechts een klein aantal loonwerkers - of van omwonenden - waarbij de sojaboer soms zelfs de mensen selecteert die geinterviewd worden -, dan gaat het licht op groen", getuigt Holland.

"Kleinschalige boeren winnen niets bij RTRS, de bevolking wordt getrakteerd op enkele gulle gebaren die de goede wil van de soja-industrie moeten bewijzen terwijl er Roundup en andere pesticiden vlakbij de mensen hun huizen wordt gesproeid", beschrijven de drie ngo's. Producenten die niet voldoen aan de criteria, zouden in een groot aantal gevallen het label toch toegekend krijgen. Voor hen is het dus duidelijk dat het RTRS-label de consument misleidt. De enige zinvolle oplossing is naar verluidt dat Europese bedrijven hun soja-import voor veevoeder en biobrandstof terugschroeven.

Laatste reacties

 • jaco

  Het is zo jammer dat soja altijd aan veevoer wordt gekoppelt. Waarom is er niets bekent over de menselijke comsumptie wereld wijd van soja?

 • Boertje-M-sob Henak

  Moloch Monsanto/blackwater gaat kapot. Hoe sneller hoe beter,hun snode plannen tot wereldverovering gaat misschien toch niet lukken.Bijna wekelijks zijn er wel weer ergens protesten ,of wordt er een rechtzaak gewonnen.Houd ook de verschrikkelijke berichten over Fonterra in de gaten.

 • Ishtar

  Ach, KPMG doet alles voor geld, dus een raportje is zogemaakt met gewenste uitkomst.
  Zal mij benieuwen wie de opdracht gaf voor dit rapport?
  Weet iemand dit?

  KPMG keurde ook altijd de jaarrekening goed bij slachterij Weyl.
  KPMG deed niet wat men moest doen, maar deed alles op goed vertrouwen ....., maw gewoon flink veel betaald is voor een mooi raportje.
  KPMG is de partij als je een mooi rapotje wil laten maken dus......
  http://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2010/7/Weyls-blauwe-ogen-AGD156744W/?showcomments=yes

 • agratax2

  Met Round Up is wachten op teruglopende opbrengsten door fixatie van voedingsstoffen in de bodem en resistentie van onkruiden, zodat er weer met ouderwetse middelen gesproten moet worden. Of verplaatsen we de teelt eenvoudig door meer oerwoud te hakken en laten de verdorven gronden eenvoudig achter om woestijn te worden? Dit alles met dank aan KPMG de accountant die ook verstand van boeren praktijk heeft en bij bij alle regeringen als geloofwaardige allesweter te boek staat.

 • gifsoja.nl

  KPMG gaat haar boekje te buiten met beweringen over het milieu. Daar gaat hun rapport namelijk helemaal niet over, maar ze schrijven er wel over in hun persbericht. Heel onzorgvuldig en bovendien volledig onjuist. RTRS soja is gewoon geproduceerd in monoculturen met gebruik van grote hoeveelheden gif, meestal roundup op GGO-soja, 2,4-D omdat roundup alleen niet genoeg meer is en paraquat om het gewas te 'drogen' voor de oogst. Lekker verantwoord. Gifsoja dus, en de 'verantwoorde' soja van de RTRS is pure misleiding. Tot stand gekomen en gepropageerd met flink wat Nederlands belastinggeld.

 • The Milk Story

  Gert van der Bijl heeft een blog geschreven over duurzame soja op The Milk Story. Lees het hier: http://www.milkstory.nl/artikel/duurzame-soja-voor-zuivelsector

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.