Home

Nieuws

Opmars steenmarter niet te stuiten

De opmars van de steenmarter is in Nederland niet meer te stoppen. Inmiddels wordt het dier in iedere provincie gesignaleerd. Naar schatting zijn er nu zo'n 10.000 van deze roofdieren. Ze kunnen veel overlast veroorzaken.

Lange tijd was de steenmarter een zeldzaam dier. Vroeger leefde hij vooral in boerderijen, maar door de modernisering van boerenbedrijven verdwenen de warme, voedselrijke plekken waar het dier graag overwintert. Toen de marter eenmaal ontdekte dat het in verwarmde huizen ook goed toeven is, was zijn opmars niet te stuiten. De martersoort is beschermd, dus bejagen mag niet. Het enige dat helpt, is ervoor zorgen dat ze niet binnen kunnen komen. Het dier is een veelvraat en vreet muizen, ratten en kippen, maar ook groenten.

Guido Kobessen

Of registreer je om te kunnen reageren.