Home

Nieuws 13 reacties

Omstreden megabedrijf Straathof in Duitsland van start

Alt Tellin - Straathof kan met de productie op zijn lang omstreden nieuwe zeugenbedrijf in Alt Fellin in Meckelenburg-Voorpommeren beginnen.

De overheid van de Duitse deelstaat heeft daarvoor het licht op groen gezet. Volgens regionale media, waaronder de NDR, zijn de eerste zeugen inmiddels opgestald.

Het bedrijf in Alt Tellin heeft een capaciteit voor 10.500 zeugen. Dat komt neer op een biggenproductie van zo'n 250.000 per jaar. Straathof Holding diende het verzoek voor de bouw van het bedrijf al in 2006 in. Protesten van burgers zorgden echter voor een moeizame vergunningsprocedure die ook bij diverse gerechtelijke instanties moest worden bevochten.

De Nederlandse onderneming is al op vijf andere plaatsen in het oosten van Duitsland actief op het gebied van zowel zeugen- als vleesvarkenshouderij.

Heleen Smith

Laatste reacties

 • veehouderij.dejong1

  Wat is dit nu voor rare foto bij dit artikel?

 • kbg

  @ veehouderij.dejong1 zo lijkt het alsof de varkens dicht op elkaar zitten....

 • Netfarms

  Dat heeft dhr. Straathof weer knap voor mekaar. Als je gelijk hebt, kan het niet anders dan dat een dossier vroeg of laat in orde komt. Rechtvaardigheid kent maar 1weg, volhouden tot de eindmeet. Ook als is die soms mijlen ver weg. Bedrijven van vandaag zijn conform alle milieuvereisten, alleen heeft de burger hier geen oren naar, ze willen geloven wat de media en aanverwanten hen doen geloven.

 • breestuk6

  Foto is inderdaad misleidend !

 • varkenshouder1

  Boerderij, gooi deze foto uit je bestand.

 • demodriver

  @Netfarms.

  Het is erg genoeg dat Straathof daar überhaupt varkens mag houden. Als je ziet hoe zijn andere berijven ervoor liggen, en met welke krimineele energie die man aan het werk gaat. De stallen zijn ook niet nieuw en omdat hji vaak aleen maar voor de helft van zijn stallen een vergunning heeft, is het ook niet echt conform met de regels. Ik denk dat het voor de varkenshouderij aleen maar goed is als zij positie tegen Straathof innemen.

 • varkenshaasje

  ik heb ook al een keer gereageerd richting redactie deze foto word te pas en te onpas gebruikt als het woord varkens in het stuk voorkomt schandalig van een agrarisch blad dat dit nog steeds niet opgelost is.

 • John*

  ik denk denk dat er nog een grote groep varkenshouders veel kan leren van dhr straathof. Dan heb ik het nog niet zozeer over het opzoeken van de grenzen van de wet en deze te overtreden. Maar meer in de zin van het leiden van een profesionele varkenshouderij. Gebeurt dit niet goed dan krijg je geen enkele euro van de bank. dhr straathof heeft dit goed voor elkaar. Zie anders deze projecten maar eens gefinancierd te krijgen!

 • joannes

  @John* alsof banken het altijd bij het rechte eind hebben met financieren! Het is waar dat Straathof het voor elkaar krijgt maar je weet niet op welke manier. Misschien heeft hij die banken en/of voerleveranciers ook wel onder druk staan. Hij doet wat elke boer graag zou willen: Hij bepaalt hoeveel en wanneer hij produceert en verkoopt aan de hoogste bieder. Zijn varkens gaan voorzover ik weet met complete vrachtwagens naar verschillende afnemers op momenten dat die afnemer het wenst en ... ook over de grenzen. Hij levert flexibiliteit en dat wordt betaalt. Zijn kracht is ook zijn zwakte. Wanneer de regelgeving strenger wordt of de media aandacht voor dier en omgeving vriendelijk, heeft Straathof een dik probleem. Shell is ook millieu vriendelijker geworden onder druk van de negatieve publiciteit!!!

 • martens02120

  Heb al veel voor Straathof gedaan,wie zijn bedrijven kent weet dat hij het goed voor elkaar heeft en zou alleen maar lof uitspreken over de manier hoe hij zijn bedrijven runt!

 • mesthandel

  ik zie liever een big die lacht voor de foto!

 • Richard uit de grensstreek

  Weer 270000 biggen niet meer nodig in duitsland.Ben benieuwd wie die gaat inleveren.Want plaatsing ruimte is er niet voor.

 • joannes

  Precies Richard, deze Straathof met zijn professionele staf en agressieve expansie legt de drempel voor het familie bedrijf weer hoger. En dat nota bene in een verzadigde markt want het gemiddelde bedrijf kan het zout niet in de pap verdienen, laat staan reserves opbouwen voor de magere jaren. Intensieve veeteelt speelt vals omdat EU beleid een bodem in de marktprijzen legt voor ¨natuur¨tegenvallers met als gevolg dat wanneer je tegen de laagste kostprijs werkt je altijd gered wordt door de overheid en je kleinere wat mindere efficiente collega´s kan laten sneuvelen in deze strijd, Straathof kent dit spel en profiteert er maximaal van. Deze EU beschermings wetten werken nu tegen het kleinbedrijf en de directe omgeving van deze mega bedrijven, zij worden de slachtoffers! Dat de EU dit niet begrijpt? Ze zouden intensieve veehouderij uit moeten sluiten voor bescherming van inkomen en verliezen!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.