Home

Nieuws

Ombudsman: excuses overheid voor Q-koorts

Amsterdam - Minister Edith Schippers en staatssecretaris Henk Bleker zouden excuses moeten maken voor de missers in het overheidsbeleid bij de Q-koorts. De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zegt zaterdag in dagblad Trouw het 'erg onverstandig' te vinden dat zij dat nog niet hebben gedaan.

Het aanbieden van excuus heeft volgens Brenninkmeijer maatschappelijk veel waarde en voorkomt vaak 'claimgedrag'.

Eerder deze week lieten zeker 400 slachtoffers van de Q-koorts weten een schadeclaim in te dienen. Zij zijn boos dat de overheid tot nog toe geen duidelijk excuus heeft laten horen over de missers in het optreden tegen de Q-koortsbesmettingen. Hieraan overleden 25 mensen. Tienduizenden raakten de afgelopen jaren besmet.

Bleker stelde vorige week dat een excuus niet past in relatie tussen overheid en burger. Volgens hem zou dat meer iets zijn voor personen onderling. Brenninkmeijer denkt er anders over en noemt dat argument 'onzin'.

"Het is aan de orde van de dag dat instituties hun excuses aanbieden voor gemaakte fouten", stelt Brenninkmeijer.

Of registreer je om te kunnen reageren.