Home

Nieuws 1025 x bekeken 1 reactie

Noodweer treft boeren verspreid over Nederland

Doetinchem – Noodweer met hagel, rukwinden en ernstige regenval hebben schade veroorzaakt bij relatief vel boeren en tuinders in onder meer Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant, het Westland, het hoge Noorden en de Achterhoek. Dat blijkt uit een rondgang langs verzekeringsmaatschappijen. Bij Interpolis kwamen vrijdagochtend vijftig schademeldingen binnen.

Interpolis verwacht dat de totaal uit te keren schade circa 300.000 tot 400.000 euro bedraagt. In de helft van de gevallen bedraagt de schade hagelschade op gewassen.

Bij verzekeringsmaatschappij Agriver zijn vrijdagochtend circa twintig agrarische schades gemeld, aldus directeur Marien Boersma. “In West-Brabant betreft het vooral waterschades en in andere regio is sprake van schade door hagel en storm. In de Achterhoek betreft het schade aan mais. In andere regio’s zijn ook onder meer suikerbieten, pootaardappelen, wortelen en bonen getroffen. Het is nog vroeg en het aantal schademeldingen zal daarom nog wel oplopen.”

Bij Vereinigte Hagel zijn vrijdagochtend ongeveer vijftien schades gemeld. Veel telers zijn nog in het veld om de schade te beperken of wachten het zakken van water af om de schade in te kunnen schatten, aldus directeur Jan Schreuder. “Op sommige plaatsen is 90 millimeter gevallen.” Even na 7 uur donderdagavond vond bijvoorbeeld in Zeeuws-Vlaanderen een wolkbreuk plaats. De alarmcentrale bij Hulst verwerkte vervolgens dertig meldingen van burgers, meestal vanwege ondergelopen kelders. In West-Brabant werd in Bergen op Zoom vanwege wateroverlast een muziekfestijn afgelast.

Eén reactie

  • kremer

    Waarom 'het Hoge Noorden' de provincies hebben hier ook een naam.

Of registreer je om te kunnen reageren.