Home

Nieuws 182 x bekeken

Nog 3,4 miljoen Somaliërs krijgen voedselhulp

Rome – Exact een jaar na de hongersnood ontvangen nog altijd 3,4 miljoen Somaliërs, ongeveer een derde van de populatie, voedselhulp of cash om voedsel te kopen. De situatie kan snel verslechteren nu graanoogstramingen snel achtereenvolgend omlaag zijn bijgesteld met snel oplopende prijzen tot gevolg. Dat meldt de Wereldvoedselorganisatie FAO. De situatie blijft kritiek, zegt Luca Alinovi, het hoofd van de FAO-activiteiten in het Oost-Afrikaanse land.

De hongersnood zou pas op 2 februari dit jaar worden afgekondigd en kostte duizenden het leven. Volgens Alinovi heeft de FAO veel bereikt. Gemeenschappen zijn soms in enkele maanden weer op eigen benen gaan staan. “Maar het gevaar is dat ze terugglijden in de crisis als we ons nu terugtrekken.” Somalië lijdt onder droogte die leidt tot matige oogsten in delen van het zuiden waaronder de belangrijke sorghum-producerende Bay-redio.

In Somalië heeft de regering amper controle over meer dan de regeringsbuurt in de hoofdstad Mogadishu. Somalië bungelt met landen als Zuid Soedan en Ethiopië onderaan de Human Development Index van de VN, samengesteld uit cijfers over rijkdom, opleidingsniveau en gezondheidszorg. Het land is volgens Alinovi niet in staat om voor recordhoge prijzen graan of oliezaden te importeren. De FAO roept op tot fondsen voor voortzetting van humanitaire hulp en het verspreiden van zaaigoed, kunstmest, irrigatietechnieken en vaccins voor vee.

Of registreer je om te kunnen reageren.