Home

Nieuws 862 x bekeken

Niger en Mali slachtoffer sprinkhanenplaag

Rome – De sprinkhanenplaag in Niger en Mali groeit nu er nieuwe zwermen vanuit Algerije en Libië het gebied binnenkomen. Bovendien heeft regen in de laatste weken geleid tot meer plantengroei en dus tot meer voeding voor de al aanwezige sprinkhanen. Dat meldt de Wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de Verenigde Naties.

De organisatie is bang dat de sprinkhanenplaag leidt tot vernietiging van de oogsten in het gebied, waar voeding zelden overvloedig voorradig is. Sinds 5 juni hebben speciale teams in Niger 1200 hectare behandeld tegen sprinkhanen. Een andere VN-organisatie, het World Food Program, vliegt pesticiden in. In het noorden van Mali kunnen geen teams opereren vanwege een burgeroorlog. Onlangs zijn dertig jeeps met middelen tegen sprinkhanen geplunderd door Malinese strijders.

De plaag teistert nu ook het oosten van Tsjaad en het westen van Soedan. De FAO vraagt donoren om 10 miljoen dollar (8,2 miljoen euro). Frankrijk heeft al 850.000 euro beschikbaar gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.