Home

Nieuws 1886 x bekeken 6 reacties

“Nieuwe mestwet werkt fraude in de hand”

Doetinchem – De nieuwe mestwet werkt illegale dumping van mest in de hand. Ook zullen kleine intermediairs van mest het zeer moeilijk krijgen. Dit blijkt uit basis uit een rondgang onder een aantal mesthandelaren.

Intermediairs in de mesthandel voelen zich al lang niet erkend in het nieuwe mestbeleid. Volgens hen is de kennis en ervaring vanuit de handel te weinig ingevlochten in de nieuwe regels. Volgens Coen van Kuijk, mestdistributeur in Helvoirt, gaat het nieuwe mestbeleid niet werken. “De afgelopen 25 jaar hebben we een goede structuur op gezet. Als tussenpersonen van de mesthandel worden we nu totaal op een zijspoor gezet”, aldus van Kuijk

Als het aan Gerrit-Jan Panhuis, mestdistributeur in Nijbroek, ligt gaat de nieuwe mestwet een nieuw probleem creëren. “Als kleine intermediair met een aantal auto’s wordt het straks heel moeilijk om te blijven bestaan. Het is al jaren goed gegaan, we weten hoe het werkt. Het kan zo zijn dat boeren straks de mest niet meer kwijt kunnen. Dat kan mogelijk dumping als gevolg hebben”, zegt Panhuis. Panhuis denkt er zelfs aan om uit de mesthandel te stappen omdat de nieuwe regels onwerkbaar zijn.

Een mestdistributeur in het Zuiden van het land (die anoniem wilt blijven) vindt de nieuwe mestwet een bom onder de Nederlandse veehouderij. Hij zit al 40 jaar in de mesthandel en ziet de nieuwe mestwet als een zeer domme beslissing. “Omdat de mest straks direct van producent naar afnemer moet valt de tussenhandel buiten de boot. Wij werken met tussenopslagen. Als deze niet meer gebruikt worden kan de boer de mest niet meer kwijt. Het werkt dumping en fraude in de hand. Bij de handhaving zet ik ook mijn vraagtekens”, aldus de mestdistributeur. Volgens hem moet de mestdistributie op de oude voet verder gaan. “Deze was immer goed geregeld”.

Ook de branchevereniging Cumela Nederland maakt zich zorgen over de nieuwe mestwet. “In het beleid is geen rekening gehouden met de tussenhandelaren, terwijl deze groep juist de afgelopen 25 jaar een forse bijdrage heeft geleverd aan het goed terecht komen van de mest. De 1 op 1 relatie die nu wordt afgedwongen tussen producten en afnemer zet onze branche volledig buiten spel. De veehouder kan dan niet meer de opslag en afzetmogelijkheden va de tussenhandel benutten”, aldus Jaap Uenk, voorzitter van de afdeling meststoffendistributie van Cumela Nederland. Volgens Uenk is er geen sprake dat de nieuwe mestwet meer fraude in de hand werkt. Ook denkt Cumela niet dat de kleine tussenhandelaren het moeilijker krijgen dan de grote. Uenk: “De regels zijn voor iedereen hetzelfde, We moeten ons concentreren op werkbare, praktische oplossingen. Daar zetten we ons als Cumela hard voor in bij het ministerie”.


Laatste reacties

 • hans veghel

  het is goed dat die mesthandelaren buitenspel worden gezet, die zijn rijk geworden over de rug van de boeren

 • bertes

  als mesthandellaren en ontvangers en andere beste kartel vrienden.
  niet ze gretig geweest waren afgelopen 10 jaar. maar er voor gezorgt hadden dat de mest voor de helft van de prijs bij de varkenshouders weg ging. hadden we nu niet een mest overschot.

 • jan1966

  Het loonwerkerskartel Cumela heeft weinig vertrouwen in haar klanten door ze nu al van fraude te beschuldigen nog voordat de nieuwe mest wet is ingegaan

 • Emmy.koeleman1

  Beste Jan, Cumela denkt juist niet aan fraude, zoals Uenk aangeeft in het artikel, maar zegt zich liever te concentreren op praktische oplossingen.

 • John*

  ja dus al die geplaatste tussenopslagen blijven leeg bij het nieuwe beleid?? Die worden echt wel verkocht en verhuurd aan partijen die opslag nodig hebben. Ook bij het nieuwe beleid is noodzakelijk om de mest zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker te krijgen zodat de mest aangewend kan worden op het juiste moment.

 • jan1966

  oke ik zie het

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.