Home

Nieuws 740 x bekeken

Nieuwe besmettingsroute BSE gevonden

Riems - De dodelijke hersenziekte BSE kent verschillende verspreidingsroutes in het dier.

Dat blijkt uit jarenlang Duits onderzoek. De besmetting is al op jonge leeftijd aanwezig in de darmen van besmette dieren. Na zestien maanden werd de besmetting gevonden in zenuwweefsel in borstwervels en lendenwervels. In zenuwen rond het heiligbeen en in het merg werd de besmetting na 20 maanden aangetoond.

Onderzoekers van het Duitse Friedrich Leffler Institut in Riems hebben in een jarenlange studie 56 opzettelijk via het voer besmette runderen gevolgd en de weefsels van de dieren op gezette tijden onderzocht op de aanwezigheid van BSE. Daarvoor werden de dieren gedood en in het laboratorium ontleed. De weefsels werden via een BSE-test gecontroleerd. Bovendien werden BSE-gevoelige muizen ingezet, die weefsels kregen toegediend om te checken of de weefsels besmet waren. Het is het grootste BSE-onderzoek dat in een laboratorium is gedaan.

Volgens het FLI blijkt uit de studie dat eind jaren negentig de juiste maatregelen zijn genomen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. "Maar het laat ook zien dat je heel voorzichting moet zijn met het veranderen van de voedselveiligheidsmaatregelen, het testregime en het verbod op de verwerking van dierlijke eiwitten in veevoer. Je kunt die maatregelen niet zomaar versoepelen", aldus een woordvoerder van het onderzoeksinstituut.

Uit de gegevens blijkt dat de ziekte al in een vroeg stadium voordat het aan de buitenkant te zien is aan het dier op verschillende plaatsen in het zenuwstelsel aanwezig is in de dieren. Uiteindelijk tast de infectie de hersenen aan, waardoor dieren eerst schrikachtig lijken te worden en uiteindelijk geheel verlamd raken.

De ziekmakende prionen verspreiden zich ondermeer via het orthosympatisch zenuwstelsel, dat er voor zorgt dat lichaamsorganen werken bij activiteit. Een andere weg is het parasympatisch zenuwstelsel, dat juist zorgt voor herstel van de organen tijdens rust. Aanvullend daarop zou verspreiding via de ruggenwervel een rol kunnen spelen bij de weg naar de hersenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.