Home

Nieuws 278 x bekeken

Nieuw Zeeland spaart boeren bij CO2-plan

Wellington – Nieuw Zeeland houdt de landbouw tot ten minste het jaar 2015 buiten een nationaal plan voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Dat heeft minister voor klimaatverandering Tim Groser gezegd. De economische tijden zijn onzeker, aldus Groser, en daarom worden kosten voor huishoudens en de voor Nieuw Zeeland belangrijkste sector niet opgevoerd.

De regering wil een plan opstellen voor emissiehandel, waarbij bedrijven een beperkte hoeveelheid emissierechten krijgen. Als bedrijven meer uitstoten, moeten ze emissierechten bijkopen van bedrijven die minder uitstoten dan waar ze recht toe hebben. Het uitstoten van veel broeikasgassen wordt daarmee betrekkelijk duur voor bedrijven, al heeft de regering in Nieuw Zeeland een maximumprijs ingesteld.

In Nieuw Zeeland zijn landbouwhuisdieren als koeien en schapen een belangrijke bron van broeikasgassen. Boeren zien volgens Groser echter de prijzen voor energie en brandstof oplopen terwijl de opbrengstprijzen juist minder goed dan voorheen zijn. Verplichte deelname aan emissiehandel was voor een deel van de bedrijven volgens Groser niet financieel te dragen geweest. Groser zegt felle kritiek te verwachten van de “über-groene-lobby”.

De Nieuw Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra geldt als grootste zuivelexporteur ter wereld en zegt in een verklaring dat extra kosten de concurrentiepositie van de Nieuw Zeelandse landbouw hadden ondermijnd.

Of registreer je om te kunnen reageren.