Home

Nieuws 2 reacties

Niet elke AB is hetzelfde

Houten - Het beeld dat het met de agrarische bedrijfsverzorging in Nederland de verkeerde kant op zou gaan, verdient nuancering. "Wat bij AB Oost gebeurt is niet representatief voor alle AB's in Nederland", zegt algemeen directeur Wim Duizer van AB Midden-Nederland.

De coöperaties voor agrarische bedrijfsverzorging in Nederland draaien over het algemeen in de zwarte cijfers, een enkele incidentele uitzondering daargelaten. Er is in Nederland geen AB die net als AB Oost al drie jaar achtereen verlies lijdt.

Duizer vertelt dat niet elke AB het moeilijk heeft. "We hebben allemaal te maken gehad met de Ehec-crisis en we werken in dezelfde economische omstandigheden. Maar bij ons gaat het gelukkig goed. We hebben vorig jaar prima cijfers gerealiseerd onder dezelfde omstandigheden en momenteel realiseren we een groei van 5,5 procent."

De algemeen directeur van Midden-Nederland voelt zich enigszins gekwetst door het beeld dat nu ontstaat door de perikelen rond AB Oost. Hij kan niet bij AB Oost in de keuken kijken, maar vanaf de zijlijn heeft hij wel een idee over wat er mogelijk is misgegaan. Hij denkt dat er te veel geld is gaan zitten in de wisselingen in het  management. "De basis voor je bedrijf is toch een goede kosten-baten-analyse. De interne hoeveelheid management bepaalt de kostprijs."

Wat er nu bij AB Oost gebeurt doet de directeur in Midden-Nederland pijn, want het gaat over de rug van mensen die het uitvoerende werk doen. "Zij zijn niet de oorzaak van de problemen bij AB Oost. Over het algemeen kun je zeggen dat bedrijfsverzorgers vakmensen zijn, ambachtelijk geschoold, met inzicht in het bedrijf en in staat om leiding te geven en daarom ook niet te duur en voor de toekomst van wezenlijk belang voor de agrarische bedrijfsverzorging."

Laatste reacties

  • bartje schuur

    ik ben blij dat er toch mensen zijn die de werknemers waarderen.
    dat agrobouw veel geld heeft gekost mag duidelijk zijn,aboost heeft in mijn ogen van de ehec affaire iets minder last gehad (wij zitten iets minder in de tuinbouw). Kunnen we mischien bij ab midden solliciteren als we er bij oost uitkomen, ik denk dat er ook wel werk meekomt.

  • Jeroen123

    Het werk zal overal minder worden, en bij sommige AB's zijn de arbeidsvoorwaarden ook minder dan bij AB oost het geval is

Of registreer je om te kunnen reageren.