Home

Nieuws 1230 x bekeken 2 reacties

Mogelijk toch Canadese bijen naar Nederland

Den Haag –Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw gaat kijken of het toch mogelijk is om bijenkoninginnen uit Canada te importeren.

Dat heeft hij toegezegd na vragen van PvdA-kamerlid Lutz Jacobi. Eerder werd gemeld dat de bijen niet in de Europese Unie mochten worden ingevoerd, omdat Canadese autoriteiten niet voldoen aan de Europese eisen voor de import van bijen. Jacobi meldt dat in Luxemburg en Duitsland wel bijen uit Canada worden geïmporteerd. Bleker gaat nu kijken of dat klopt en of het mogelijk is om de insecten via deze landen in Nederland te importeren.

Nederlandse imkers willen graag bijen uit Canada importeren, om hiermee een bijenras te kweken die resistent zijn tegen de Varroamijt.

Laatste reacties

  • Mels

    Burocratisch gelul weer,alsof die bijen rechtsomkeerd maken bij de Nederlandse grens,als de Belgen en Duitsers het doen wil nog niet zeggen dat wij dat ook moeten doen maar als het volgen de regels gaat die we daar in ons zogenaamde Europa voor hebben vastgesteld dan is het toch in Nederland ook mogelijk of ben ik weer te simpel om dit te begrijpen?

  • sensia

    symptoombestrijding. zolang hier nog 'middelen' gebruikt worden die neonicotinoiden en imidacloprid bevatten, zullen ook de canadese bijen sterven. deze middelen tasten hun weerstand aan. nederland gebruikt ook gevaarlijke schimmel-bestrijdingsmiddelen. de ooit bloemrijke weilanden zijn vervangen door met mestverzadigde, stinkende monoculturen grasland waar geen insect voedsel vind. dankzij de intensieve veehouderij. dream on Bleker!

Of registreer je om te kunnen reageren.