Home

Nieuws

Meer winst en omzet voor Nutreco

Amersfoort – Nutreco heeft in het eerste halfjaar een omzet geboekt van 2,35 miljard euro, bijna 11 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst voor bijzondere posten verbeterde 24 procent tot 103,6 miljoen euro. Zowel de diervoeder- als visvoederdivisie zag de winst meer dan 20 procent stijgen.

Bijna 5 procentpunt van de omzetgroei komt voort uit autonome groei. De beursgenoteerde onderneming zag daarnaast de omzet toenemen door de acquisitie van de Braziliaanse producent van rundveevoer Bellman. Nutreco zag een finaal bod op de eveneens Nederlandse branchegenoot Provimi afgewezen, maar blijft gespitst op overnames, waarvoor ongeveer 600 miljoen euro in kas is. De ogen zijn gericht op opkomende economieën die toenemend de wereldmarkt voor voeding bepalen, zoals China, Brazilië en Rusland.

Nutreco verwacht “in onzekere omstandigheden” een winst voor speciale posten van 260 miljoen euro over het hele jaar. In 2011 kwam de winst uit op 231,6 miljoen euro. In de eerste helft van het jaar steeg de winst van de divisie die premixen en speciaalvoer maakt, Trouw Nutrition, met 11,5 procent tot 38,7 miljoen euro. De omzet steeg met 12,4 procent tot 619 miljoen euro. De grootste divisie, visvoer, zag de omzet 21,5 procent toenemen tot 742,4 miljoen euro. De winst steeg 24,6 procent tot 44 miljoen euro. Nutreco profiteert van een sterke vraag naar zalmvoer.

De divisie die in Canada voer afzet zag de winst toenemen met 3,7 procent. De Spaanse activiteiten in vlees en mengvoer noteren ondanks de crisis in Spanje winststijgingen van respectievelijk 48,4 en 73,8 procent, tot 13,9 en 9,2 miljoen euro. De omzet in mengvoer in Spanje daalde echter met 3,9 procent tot 286,4 miljoen euro terwijl de omzet met vlees 3 procent toenam tot 457,9 miljoen. Nutreco is met de bedrijven Nanta en Sada marktleider in Spanje met voer en kippenvlees en heeft in het verleden bij speculaties over verkoop van de divisie gezegd de “vreemde eend in de bijt” niet per se kwijt te willen.

Nutreco ziet een precaire balans tussen aanbod en vraag van agrarische grondstoffen, die een serieuze impact heeft op prijzen. Topman Wout Dekker ziet de productiekosten van veehouders daardoor stijgen. Het is de vraag of zij de hogere productiekosten kunnen verhalen op afnemers. “Dit verklaart de voortdurende toewijding aan onderzoek en ontwikkeling van Nutreco, op zoek naar alternatieve en minder dure grondstofopties en een hogere voerefficiëntie.”

Nutreco investeert 20 miljoen euro in een nieuwe voerfabriek in het Russische Voronezh en bouwt een nieuwe fabriek in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso, die zal vallen onder dochteronderneming Bellman.

Of registreer je om te kunnen reageren.