Home

Nieuws 617 x bekeken 3 reacties

"Meer dan 1000 chronische Q-koortsgevallen"

Utrecht - De kans bestaat dat in Nederland in de komende jaren nog meer dan duizend patiënten opduiken met chronische Q-koorts. Die conclusie trekken onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in een wetenschappelijk tijdschrift.

RIVM-onderzoeker Wim van der Hoek schreef eerder in een onderzoek over de Q-koorts-epidemie dat het geschatte aantal patiënten met chronische Q-koorts op 1000 kan uitkomen. Van der Hoek is aan de universiteit van Utrecht gepromoveerd op zijn onderzoek.

Van der Hoek zegt dat Q-koorts een belangrijk gezondheidsprobleem wordt in de komende jaren. De kans bestaat dat inmiddels opgedane besmettingen zich ontwikkelen in chronische Q-koorts met ernstige gezondheidsproblemen. Van den Hoek berekent dat er ongeveer 50.000 besmettingen zijn geweest. Als daarvan 2 procent chronische Q-koorts krijgt, dan zou het aantal gevallen oplopen tot duizend. Volgens de onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn er waarschijnlijk twee keer zo veel besmettingen geweest, waardoor ook het aantal patiënten met chronische Q-koorts hoger zal zijn.

Volgens Roel Coutinho van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) is de schatting van 100.000 besmettingen  aan de hoge kant.

Volgens de onderzoeker is de gezondheidsschade als gevolg van Q-koorts in euro's uitgedrukt 67 tot 145 miljoen euro. Dat is ongeveer de helft van de totale economische schade als gevolg van de epidemie (die wordt geschat op 161 tot 336 miljoen euro).

Laatste reacties

  • Fleur de lille

    Dit zijn ondertussen héél véél zieke mensen. Daar kan niemand meer omheen. Zelfs niet de voorzitster van de geitensector van LTO en de hoofdredacteur van Boerderij, Jan Vruggink.

  • joannes

    Er zijn 2 theorieën: 1) concentreer zoveel mogelijk van iets op een plaats dan kan je het goed beheren en controleren en ....... zelfs ter verantwoording roepen. (de intensieve ....... houderij) 2) spreid zoveel als mogelijk om te voorkomen dat natuurlijke balans verstoord raakt. Het nadeel is: je zal een grotere verscheidenheid ontwikkelen en beheren en controleren zal ook niet altijd eenvoudig zijn. Q koorts heeft weer aangetoond dat theorie 1 niet waar is of... ziektes vinden, ontwikkelen ook in, deze concentraties van slachtoffers eenvoudiger! De kosten zijn in ieder geval nooit in de bedrijfsplannen van deze bedrijven opgenomen anders waren ze al lang verdwenen. Economie is vaak er ¨vergeten¨ van kosten!

  • zanden

    Het belang van 370 grote geitenhouders weegt in dit land zwaarder dan de gezondheid van 1000, 2000 of mogelijk zelfs 50.000 omwonenden die besmet zijn geraakt en te kampen hebben met chronische Q-koorts. Waarvan acte.

Of registreer je om te kunnen reageren.