Home

Nieuws

Meer GM gewassen in ontwikkelingslanden

Ithaca - Terwijl de productie van genetisch gemodificeerde (GM) gewassen in Europa controversieel is, verhogen landen als India en China het areaal GM gewassen flink. Dat meldt het Amerikaanse instituut 'International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA)'. Volgens deze partij is de productie van GM gewassen ook aan het opleven in Argentinië, de Verenigde Staten en Brazilië.

In 2011 groeide het areaal GM gewassen in bijvoorbeeld Argentinië met 4 procent tot 23,7 miljoen hectare. Hiervan is 19,1 miljoen hectare sojabonen, 3,9 miljoen hectare maïs en 0,7 hectare van katoen. Het landbouwinkomen is door het vergrote aandeel GM gewassen in Argentinië is tussen 1996 en 2010  met 10 miljard euro gestegen. China en India zijn ook opkomende landen wat betreft GM gewassen. Het insectenresistente Bt-katoen was in 2011 het enige commerciële GM gewas dat in India werd verbouwd en steeg vorig jaar met 13 procent naar 10,6 miljoen hectare. 88 procent van de totale katoenteelt in India is nu Bt-katoen.

De Indiase overheid en het bedrijfsleven zijn bezig om ook andere GM gewassen, zoals rijst en suikerriet, te gaan verbouwen in de toekomst. Het landbouwinkomen in India is door de productie van Bt-katoen gestegen met met 7,7 miljard euro tussen 2002 en 2010.

Het areaal Bt-katoen in China steeg van 3,45 miljoen hectare in 2010 tot 3,9 miljoen hectare in 2011. China voert momenteel proeven uit met onder andere de GM gewassen maïs, rijst, tarwe en soja om deze ook in de toekomst te gaan verbouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.