Home

Nieuws 4027 x bekeken

Maïs heeft last van kwakkelzomer

Doetinchem - Vooral maïs op slecht ontwaterde gronden heeft last van het koude en regenachtige weer van de afgelopen tijd. Dat zeggen loonwerkers en ruwvoerspecialisten. De opbrengst kan tegenvallen.

Op goede zandgronden in het oosten en zuiden van het land groeit de maïs goed door en heeft het gewas nauwelijks last van de mindere weersomstandigheden. Op mindere gronden en laaggelegen percelen waar de maïs met de voeten in het water staat wordt gevreesd voor de opbrengst. Zeker omdat dit jaar een deel van de percelen een trage start heeft gehad en schimmelziekten zoals bladvlekken op de loer liggen. Overigens is de hoeveelheid neerslag zeer verschillend per regio en was regen op sommige percelen zeer welkom.

Voor de uiteindelijke stand van het gewas is vooral het weer in de tweede helft van juli bepalend. Water is voldoende voorhanden en als de temperatuur omhoog wil kan het gewas op veel percelen nog flink bijtrekken. Belangrijk daarbij is een voldoende hoge nachttemperatuur. De meeste loonwerkers gaan uit echter uit van een lagere opbrengst dan vorig jaar.

Een ruwvoertekort is er zomaar niet, want gras is er meer dan voldoende. Veel melkveehouders hebben de tweede snede binnen, sommigen de derde al. In de periodes met hoge temperaturen is het gras hard gegroeid. Op laaggelegen en/of slecht ontwaterde weilanden in combinatie met regen wordt voor structuurschade gevreesd als er machines opgaan. Het probleem bij het gras zit dus niet boven, maar eerder onder de grond.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.