Home

Nieuws 2636 x bekeken 2 reacties

Maffia ontrekt 50 miljard aan landbouw

Rome - De Italiaanse maffia onttrekt meer dan 50 miljard euro per jaar aan de Italiaanse landbouw. Een op de drie boeren in Italië wordt geconfronteerd met de uitwassen van de maffia. De onderwereld blijkt zijn tentakels steeds verder uit te slaan in de landbouw.

Dat staat in een rapport van de Confederazione Italiana Agricoltori (CIA), de Italiaanse boerenbond. Volgens de landbouworganisatie verspreiden de tentakels van de maffia zich steeds meer over het land. "Vroeger was het een probleem in het zuiden, maar nu verspreidt het zich als een veenbrand over geheel Italië", aldus voorzitter Guiseppe Politi van de Italiaanse boerenbond.

De maffia manifesteert zich op verschillende manieren, die varieert van het stelen van vee tot het omkopen en afpersen van boeren. Het rapport van de boerenbond vermeldt ondermeer: diefstal van agrarische apparatuur, schade toebrengen aan gewassen, de illegale productie van beschermde producten, mishandeling, fraude met Europese gelden, illegale bebouwing, illegale kap van bossen en omkoping van controleinstanties in de voedselketen. Jaarlijks verdwijnen ongeveer 150.000 dieren. In de afgelopen vijf jaar zijn 25000 bedrijven gedwongen beëindigd, mogelijk vanwege de praktijken van woekeraars die banden hebben met de onderwereld.

De boerenbond schat dat de illegale omzet 50 miljard euro is, Dat is ongeveer eenderde van de geschatte totale illegale economie van 169,4 mijard euro.

Volgens de boerenbond is de agrarische sector een interessante tak voor de maffia, vanwege de positie in de voedselvoorziening. Daarbij geeft de landobuw met zijn huisvesting veel ruimte als dekmantel voor andere illegale activiteiten zoals drugshandel, prostitutie en gokken.

De boerenbond zegt dat de agrarische sector - meer dan andere sectoren - de kans loopt om volledig te worden gegijzeld door de onderwereld.

Laatste reacties

  • tuinvrouwtje

    als de maffia in italie 50 miljard opslokt aan landbouw, loont het wel de moeite om internationaal miljarden te investeren in het bestrijden van de maffia, want het blijft natuurlijk niet bij italë als het zo goed loont

  • joannes

    Dat heb je als de politiek , politie en millitairen al jaren een oogje dicht knijpen. Dat land is ook een EU land en doet mee in de 30% agrarische subsidies pot. De Maffia komt daar waar geld te halen is en die 50 miljard zou weleens voor een behoorlijk deel uit Brussel komen. Ook daar zitten ze dus te slapen! UIteindelijk is de Politiek´s 1º taak: bescherming van de bevolking, samenleving! In het spel van belangen vergeten ze dat blijkbaar in Italië en Brussel! Ik vraag me af of het geld moet kosten. Ik denk dat er met 2 ogen gekeken moet worden, en....... natuurlijk een correct etisch waarde en normen pakket.

Of registreer je om te kunnen reageren.